Η εντυπωσιακή κρήνη στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας (Κανένε) στη Σητεία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Η εντυπωσιακή κρήνη στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας (Κανένε) στη Σητεία

 


Μοναδική μορφολογικά και αισθητικά είναι η κρήνη που συναντάμε στον Άγιο Σπυρίδωνα, πρώην Κανένε, της Σητείας.


Κτισμένη στη σκιά ενός τεράστιου πλατάνου, κοσμεί τη μικρή πλατεία που διαμορφώνεται στο σημείο. Το σχεδόν τετράγωνο κτίσμα έχει ως πρόσοψη τη δυτική πλευρά του.


Η ιδιομορφία της συγκεκριμένης κρήνης έγκειται, σύμφωνα με την  αρχιτέκτονα Χρυσούλα Τζομπανάκη, στη μείξη μορφολογικών στοιχείων τόσο της οθωμανικής αρχιτεκτονικής  όσο και του ύστερου νεοκλασικισμού και εκλεκτισμού, με αποτελέσματα γοητευτικά.


Οι όψεις της κρήνης είναι φτιαγμένες με πωρόλιθους τονίζοντας όλες τις γωνίες με μεγάλους πεσσούς που προεξέχουν  ενώ στέφεται η καθεμία με αετωματικές απολήξεις.


Πέτρινη προεξέχουσα ταινία καμπύλης διατομής περιτρέχει, στο μέσον περίπου, το κτίσμα ενώ αντίστοιχο στοιχείο διαμορφώνει το επίπεδο έδρασης των γωνιακών πεσσών οι οποίες στέφονται από πυργόσχημες πυραμιδοειδείς κατασκευές.


Η στέγη ακολουθώντας τα αετώματα σχηματίζει μικρά κεκλιμένα επίπεδα. Κρουνοί από τους οποίους έρρεε το νερό στις γούρνες υπάρχουν σήμερα στις δυο όψεις της κρήνης.


Μέσα στην κόγχη έχει εντοιχιστεί ανάγλυφη πλάκα που φέρει σταυρό και την ημερομηνία 15 Αυγούστου 1907. Το μήκος της πρόσοψης είναι 2.80 μέτρα και των πλάγιων όψεων 2.50 μέτρα ενώ το ύψος, έως την κορυφή των αετωματικών απολήξεων, φτάνει στα 2.30 μέτρα.









Σελίδες