Γουργούθακας-Λευκά Όρη: Κατάβαση στα έγκατα της γης στο βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο (βίντεο) - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Γουργούθακας-Λευκά Όρη: Κατάβαση στα έγκατα της γης στο βαθύτερο σπηλαιοβάραθρο (βίντεο)



Στα έγκατα του Γουργούθακα, του βαθύτερου σπηλαιοβαράθρου της Ελλάδας, που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, μας ταξιδεύει βίντεο που ετοίμασε η ομάδα η οποία το διάστημα από 10-19 Ιουνίου 2022 προετοίμασε την μεγάλη αυγουστιάτικη αποστολή εξερεύνησης και χαρτογράφησης του.


Ο Γουργούθακας, να θυμίσουμε βρίσκεται στην περιοχή Ατζινόλακκας των Λευκών Ορέων και το βάθος του φθάνει τα 1208 μέτρα.




Στα Λευκά 'Όρη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1400 σπήλαια, εξαιρετικά μεγάλος αριθμός σε αναλογία με την έκταση του βουνού.


Το σπηλαιοβάραθρο "Γουργούθακας" ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από την Γαλλική αποστολή "Λευκά Όρη 1981" του SSP (Speleological Society of Plantaurel). Το βάραθρο καταγράφεται στην αναφορά αυτής της αποστολής με κωδικό LO42 αλλά δεν εξερευνήθηκε λόγω της στενής του εισόδου.


To 1990 φτάνει στην περιοχή η Γαλλική ομάδα Speleo Group Catamaran. Η ομάδα αυτή κινείται βασιζόμενη στην αναφορά του 1981. Έτσι εντοπίζει το Γουργούθακα, κάνει διάνοιξη στην είσοδο και κατεβαίνει μέχρι τα 80μ.


 Η Γαλλική ομάδα αναζήτησε τυχόν τοπική ονομασία για το σπήλαιο μα καθώς η είσοδος ήταν πολύ μικρή δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Οι βοσκοί όταν ρωτήθηκαν είπαν, εκεί «γουργουθιάζει» το νερό ή κάτι τέτοιο και έτσι βγήκε το όνομα «Γουργούθακας».


Η ομάδα Catamaran επέστρεψε το 1991 οπότε και συνέχισε την εξερεύνηση μέχρι τα 275μ.

 

 Ήταν το 1996 όταν επέστρεψαν και πάλι στο υπό εξερεύνηση σπήλαιο για να φτάσουν στα 500μ μέτρα βάθος και να ασχοληθούν με διανοίξεις στον μαίανδρο που είχαν συναντήσει.


Το 1997 η εξερεύνηση συνεχίζεται και είναι η πρώτη φορά που εμφανίζονται Έλληνες σπηλαιολόγοι στην αποστολή ενώ το σπήλαιο φτάνει 860 χαρτογραφημένο, 1000μ εξερεύνηση.


Το 1998 γίνεται και η πιο σημαντική αποστολή η οποία θα αποδώσει και το σημερινό βάθος του σπηλαίου (1208μ) με το οποίο κατατάσσεται ακόμη και σήμερα σαν το βαθύτερο στην χώρα.


Μετά την εξερεύνηση του 1998 Έλληνες σπηλαιολόγοι (ΣΕΛΑΣ-ΣΠΟΚ) επιχείρησαν να επαναλάβουν την εξερεύνηση το 1999 καταφέρνοντας να φτάσουν μέχρι τα 985μ.


Χρειάστηκε μια ακόμη αποστολή του ΣΕΛΑΣ το 2001 για να γίνει εφικτή η κατάβαση / επανάληψη από Έλληνες για πρώτη φορά.


Από τότε, πέραν μιας μάλλον αποτυχημένης προσπάθειας Τσέχων μέχρι τα 600μ, δεν γνωρίζουμε άλλη αποστολή να έχει επαναλάβει το σπήλαιο μέχρι το 2022, οπότε μια μεγάλη ομάδα σπηλαιολόγων και ειδικών κατάφερε ότι δεν μπόρεσαν όλοι οι υπόλοιποι τόσα χρόνια πριν.



Χαρακτηριστικό του «Γουργούθακα» είναι τα μεγαλειώδη πηγάδια του και οι άκρως εντυπωσιακοί καταρράκτες του, ειδικά στα χαμηλότερα επίπεδα του.Η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 6 βαθμούς ενώ το ρεύμα αέρα στην είσοδο είναι πραγματικά εντυπωσιακό.


Στο βίντεο εμφανίζονται χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την κάθοδο, περάσματα από πολύ στενά σημεία του σπηλαίου, κατάδυση στα πηγάδια του κι άλλα μοναδικά και άγνωστα για όλους εμάς που δεν επιχειρούμε ανάλογες εξερευνήσεις.





 

Σελίδες