Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στο Νίππος Αποκορώνου Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στο Νίππος Αποκορώνου Χανίων

 


Στη θέση Μέσα Ραφιόλι, στο Νίππος Αποκορώνου Χανίων, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση που συνθέτουν οι δάφνες, τα πλατάνια, τα κυπαρίσσια και τα υπόλοιπα πανύψηλα δέντρα, που σχεδόν δεν αφήνουν το φως του ήλιου να περάσει προς το έδαφος, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου.


Στην πραγματικότητα είναι ένας ιδιότυπος ναός που δημιουργήθηκε μέσα σε μια σπηλαίωση χωρίς να διαμορφωθεί καν Ιερό.


Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε η λατρεία του Αγίου Αντωνίου σε αυτό το σημείο όμως με δεδομένο το γεγονός πως αυτή την περιοχή είχαν επιλέξει οι κάτοικοι για να θάβουν τα αβάπτιστα παιδιά που πέθαιναν, τα οποία και θεωρούνταν τελώνια, θα πρέπει να υποθέσουμε πως μετρά πάρα πολλά χρόνια ζωής.


Στα τοιχώματα της σπηλαίωσης έχουν τοποθετηθεί αρκετά καντήλια ενώ στο ναό υπάρχουν λίγες εικόνες κι αυτές φθαρμένες από την υγρασία που επικρατεί.




Για να καλυφθεί η σπηλιά και να πάρει την εικόνα ναού κατασκευάστηκε γύρω της με τσιμέντο μικρό κτίσμα ενώ διαμορφώθηκε ο χώρος εξωτερικά για να μπορεί να φιλοξενήσει κάθε χρόνο, στις 17 Ιανουαρίου, τους πιστούς που προσέρχονται στο πανηγύρι για τη γιορτή του Αγίου. Οι γυναίκες του χωριού ετοιμάζουν και προσφέρουν εκείνη την ημέρα πλούσιο κέρασμα για να τιμήσουν τον Άγιο Αντώνιο.


Επάνω στον κεντρικό δρόμο υπάρχει ταμπέλα που ενημερώνει για την ύπαρξη ξωκλησιού και διαμορφωμένο μονοπάτι που οδηγεί ως εκεί.






Ο χώρος έξω από το εκκλησάκι


 

 

Σελίδες