Ο οικισμός Καρύδι στη Σητεία με τις πολλές φυσικές ομορφιές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Ο οικισμός Καρύδι στη Σητεία με τις πολλές φυσικές ομορφιές



Σε απόσταση 24 χιλιομέτρων από την πόλη της Σητείας και στα νοτιοανατολικά της βρίσκεται το Καρύδι, ένας οικισμός κτισμένος σε υψίπεδο σε ύψος περίπου 600 μέτρων.


Το χωριό έχει αναπτυχθεί σε δυο πόλους, δυτικά υπάρχουν τα περισσότερα παλαιά κτίσματα και αριστερά τα μεταγενέστερα που λειτουργούν ως επέκταση του.


Δεν είναι σαφές πότε πρωτοκατοικήθηκε το Καρύδι. Στην περιοχή δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές αλλά έχουν εντοπιστεί τυχαία ευρήματα, σημαντικότερο των οποίων ένας θαυμάσιος πέτρινος πέλεκυς που σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.




Παρότι αναφορές στο Καρύδι δεν έχουμε κατά τις ενετικές απογραφές ο Στέργιος Σπανάκης αναφέρει ότι υπήρχε από τότε ο οικισμός δεδομένου ότι στην οθωμανική απογραφή του 1671 εμφανίζεται ως Karidi, με 17 χαράτσια, οπότε προυπήρχε αυτής της απογραφής.


Η ονομασία του οικισμού εικάζεται πως έχει σχέση με μια ανάγλυφη παράσταση κλαδιού καρυδιάς με τους καρπούς του που βρέθηκε πάνω σε πλάκα στη θέση Κουτσουνάρα.


Από το Καρύδι κατάγεται ο ιστοριοδίφης, ιδρυτής και ο πρώτος διευθυντής του ιστορικού αρχείου Κρήτης Νικόλαος Ι. Παπαδάκης (1870-1941).


Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει μια συντηρημένη κρήνη, γνωστή ως και «Πάνω Βρύση». Φέρει εντοιχισμένη τετράγωνη πλάκα με χαραγμένα τα γράμματα ΝΙΚΑ και τη χρονολογία 1889.


Κοντά στο Καρύδι βρίσκεται το σπήλαιο Άνω Περιστεράς, ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια σπήλαια στην Ελλάδα, με χαρτογραφημένο μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα. Επίσης στα όρια του συναντάμε κι ένα ακόμα σπήλαιο το Κατωφύγι στη θέση Λιμνιόλακκος.


Στο χωριό στεγάζεται επίσης το κέντρο ενημέρωσης του Γεωπάρκου Σητείας.


Στον οικισμό σήμερα λειτουργούν μικρές τουριστικές δομές που δέχονται επισκέπτες κυρίως στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τους χειμερινούς μήνες το Καρύδι έχει ελάχιστη ζωή. Ωστόσο είναι ένας τόπος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς και να περπατήσει όλες τις εποχές του χρόνου καθώς προσφέρει απλόχερα πολλές φυσικές ομορφιές στις πεζοπορικές διαδρομές που το έχουν ως αφετηρία. Μάλιστα στην είσοδο του μπορείτε να δείτε χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές για να απολαύσετε τη μοναδική σητειακή φύση και τα δημιουργήματα της. 












Σελίδες