Το παλιό ηγουμενικό κελί στους ανακαινισμένους χώρους της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Το παλιό ηγουμενικό κελί στους ανακαινισμένους χώρους της Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη

 


Πολλοί και σπουδαίοι οι ηγούμενοι που πέρασαν από την Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελη από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα.


Και φυσικά ξεχωριστός έπρεπε να είναι και ο χώρος του κελιού που τους φιλοξενούσε, όταν τελείωναν το δύσκολο καθημερινό έργο τους και ήθελαν να αναπαυθούν και να προσευχηθούν.


Το παλιό ηγουμενικό κελί, που πλέον δεν χρησιμοποιείται, έχει ανακαινισθεί μαζί με τους υπόλοιπους χώρους, δυτικά του Καθολικού της Μονής, και ομολογουμένως εντυπωσιάζει.


Όχι τόσο με το χώρο του, που είναι λιτός, όσο με τα αντικείμενα που βλέπουμε στο εσωτερικό του.


Πέρα από τα αναμενόμενα, που είναι το σιδερένιο μονό κρεβάτι, το ξύλινο γραφείο και η βιβλιοθήκη με τους καναπέδες και το τραπεζάκι, έχει τοποθετηθεί στο παλιό ηγουμενικό κελί ένα καθελέτο.


Πρόκειται για το ξύλινο κοινόχρηστο φέρετρο που χρησιμοποιούσαν παλιά στην Κρήτη για τη μεταφορά των νεκρών στον τόπο ταφής τους. Έφερε χερούλια για να το κρατούν κι έμοιαζε περισσότερο με φορείο παρά με φέρετρο όπως το ξέρουμε σήμερα.


Δίπλα σε αυτό ένα ιδιότυπο μοναστηριακό μπαστούνι πάνω στο οποίο στηρίζονταν οι μοναχοί για να αντέχουν στις πολύωρες αγρυπνίες τους.


Εξαιρετικά είναι και τα παραδοσιακά υφαντά που διακοσμούν το κρεβάτι, τον τοίχο του αλλά και τα υπόλοιπα έπιπλα του ηγουμενικού κελιού.


Για την ιστορία ν ' αναφέρουμε πως το μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πρέβελη διασώζει τα πρώτα ονόματα ηγουμένων που ήταν οι Μεθόδιος, Ακάκιος Πρέβελης, Ιάκωβος Πρέβελης, Ακάκιος Μοάτζος και οσιώτατος Εφραίμ Πρέβελης.


Στη συνέχεια ηγουμένευσαν, μεταξύ άλλων, οι: Νείλος Μοσχοβίτης, Αγαθάγελλος Παπαβασιλείου, Καλλίνικος Σπιταδάκης, Αγαθάγγελος Λαγγουβάρδος, Μελχισεδέκ Τσουδερός, Μερκούριος, Μακάριος, Ιάκωβος ο Β', Νείλος Βολανάκης, Θεόκλιτος Τζαγκαράκης, Συμεών Μαμαλάκης, Νείλος Θεοδωράκης, Διονύσιος Σταφυλάκης, Γαβριήλ Κουφάκης, Βασίλειος Δημητράκης.


Το καθελέτο

Το κρεβάτ του ηγουμένου, δείτε τη λεπτομέρεια με το κερί δίπλα του

Το ραβδί στήριξης για τις αγρυπνίες



Σελίδες