Πλακούρες: Οι εντυπωσιακοί πλακώδεις ασβεστόλιθοι στο Κάβο Σίδερο-Μετρούν από 37-175 εκ. χρόνια ζωής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Πλακούρες: Οι εντυπωσιακοί πλακώδεις ασβεστόλιθοι στο Κάβο Σίδερο-Μετρούν από 37-175 εκ. χρόνια ζωής

 


Στη βάση του οικοδομήματος των αλλεπάλληλων τεκτονικών καλυμμάτων που δομούν την Κρήτη βρίσκεται η ενότητα των «Πλακωδών Ασβεστολίθων», γνωστή και ως «Plattenkalke» ή ως «Μάνης-Κρήτης».


Η ηλικία αυτής της ενότητας κυμαίνεται από 175 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και 37 εκατομμύρια χρόνια πριν.


Μια τέτοια ενότητα πλακωδών ασβεστόλιθων άκρως εντυπωσιακή συναντάμε στο Γεωπάρκο Σητείας ανηφορίζοντας προς το Κάβο Σίδερο. Μοιάζουν λες και ανθρώπινο χέρι τους έχει τοποθετήσει τον έναν πάνω στον άλλο, με τάξη.




Αριστερά του δρόμου δεσπόζουν πελαγικοί, λεπτοστρωματώδεις και μεταμορφωμένοι ασβεστόλιθοι με πυκνά και εντόνως αισθητά τα επίπεδα στρώσεως τους, δημιουργώντας εικόνες εκπληκτικές.


Ανάμεσα στα πολλά στρώματα των ασβεστόλιθων παρεμβάλλονται κερατόλιθοι και κόνδυλοι πυριτίου, που κάνουν ακόμα πιο εντυπωσιακό και απόκοσμο το σκηνικό.


Αν αναλογιστεί κανείς την ηλικία αυτών των πετρωμάτων τότε δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τις γεωλογικές διεργασίες που οδήγησαν στη σημερινή εικόνα της Κρήτης, διεργασίες που μας επιτρέπουν να βλέπουμε ξεκάθαρα από τα κατώτερα μέχρι τα ανώτερα στρώματα του γεωλογικού υποβάθρου της.


Αξίζει να σημειώσουμε πως πλακώδεις ασβεστόλιθοι εμφανίζονται μόνο στο βορειοανατολικό άκρο του Γεωπάρκου Σητείας, στον δρόμο προς το Κάβο Σίδερο και πουθενά αλλού εντός του Γεωπάρκου.







Σελίδες