Τρυπητή: Μια ιδιαίτερη σπηλαίωση στα Σχοινάρια Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Τρυπητή: Μια ιδιαίτερη σπηλαίωση στα Σχοινάρια Ρεθύμνου

 


Κατηφορίζοντας προς την παραλία Σχοινάρια, νοτιοδυτικά των Λευκογείων στο νότο του Ρεθύμνου, βλέπουμε την Τρυπητή.


Πρόκειται για μια ιδιαίτερη σπηλιά καθώς είναι διαμπερής και μόνη της στη μέση ενός χωραφιού όπου πρόσφατα φυτεύτηκαν ελαιόδεντρα.


Μοιάζει σαν κάποιος να την τοποθέτησε επί τούτου εκεί για να προϊδεάζει τον επισκέπτη  για όλη αυτή την ομορφιά θα δει ολοκληρωμένη μερικές δεκάδες μέτρα πιο κάτω φθάνοντας στην παραλία.


Η σπηλιά έχει διαστάσεις 10Χ7Χ5 μέτρα και κοιτάζοντας στο εσωτερικό της βλέπεις απέναντι τη θάλασσα. Είναι σαν ένας μεγάλος κύλινδρος ενσωματωμένος σε βράχο.


Η ίδια η περιοχή όπου βρίσκεται η Τρυπητή είναι ξεχωριστή, όχι μόνο επειδή το περιβάλλον της προσφέρει τέτοιες εικόνες αλλά και από γεωλογικής απόψεως.


Τα νότια του Ρεθύμνου αποτελούν κομμάτι του αποτυπώματος των  γεωλογικών διαδικασιών που δημιούργησαν το νησί μας.


Πρόκειται για την σύγκρουση της Αφρικάνικης και Ευρασιατικής Πλάκας, η οποία εξηγεί τα ασβεστολιθικά βουνά που έχουν υψωθεί και περιβάλλονται από συστήματα ποταμών.


Είναι, όπως λένε οι ειδικοί,  ένα πολύπλοκο μωσαικό ασβεστοπυριτικών φύλλων που καταγράφουν την συσσώρευση ιζηματογενών και ηφαιστειακών πετρωμάτων κατά την υποβάθμιση της αφρικανικής λιθόσφαιρας.


Σε έρευνες που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή συλλέχθηκαν 2.100 ευρήματα από ειδικούς των λίθινων εργαλείων της Παλαιολιθικής περιόδου (2.5 εκ. έως 10000 χρόνια π.Χ.).


Τα υλικά από τα οποία ήταν φτιαγμένα ήταν τοπικά και ακόμη βρίσκονται σε πληθώρα στην περιοχή (όπως ο χαλαζίας ) ενώ υπήρχαν και άλλα που πιθανόν οι κάτοικοι είχαν φέρει μαζί τους.


Οι σημαντικότερες θέσεις με μεσολιθικά εργαλεία είναι τα Σχοινάρια, το Δαμνόνι και η περιοχή του Πρέβελη και για τα παλαιολιθικά εργαλεία κάποιες θέσεις πάλι σε Πρέβελη, Σχοινάρια αλλά και στον Τίμιο Σταυρό.


Από όλες αυτές τις τοποθεσίες μόνο τα Σχοινάρια παρουσιάζουν συνέχεια και ποικιλία από την Παλαιολιθική εως την Μεσολιθική περίοδο, (10000-7000 π.Χ.), κι αυτό είναι κάτι που μαρτυρά διαρκή ανθρώπινη παρουσία.





Σελίδες