Γιορτή σήμερα για το Καθολικό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Μετόχι της Μονής Πρέβελη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Γιορτή σήμερα για το Καθολικό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο Μετόχι της Μονής Πρέβελη

 


Γιορτάζει σήμερα το Μετόχι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου της Μονής Πρέβελη ή Κάτω Μοναστήρι, όπως το ξέρουν στην περιοχή.


Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το Μέγα Ποταμό του Πρέβελη (Κουρταλιώτη) και φέρεται να ιδρύθηκε κατά την Ενετοκρατία.


Το Καθολικό του είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου που τιμάται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου.


Οι εικόνες του ναού του Αγίου Ιωάννου, φιλοτεχνημένες από τον αγιογράφο Μερκούριο από τη Σαντορίνη, καθώς και τα ιερά σκεύη του έχουν μεταφερθεί στο εκκλησιαστικό μουσείο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ή Πίσω Μοναστήρι που είναι και η έδρα της Μονής Πρέβελη.


Το Κάτω Μοναστήρι, πέρασε, όπως κι αυτό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, από σαράντα κύματα τις περιόδους που η Κρήτη βρέθηκε υπό κατοχή ενώ καταστράφηκε από τον Ρεσίτ Πασά το 1867 και λίγο αργότερα αναστηλώθηκε.


Δυστυχώς οι περισσότεροι χώροι του σήμερα δεν λειτουργούν. Μόνο ο ναός είναι σε χρήση ενώ έχει αναπαλαιωθεί το νοτιοδυτικό τμήμα της Μονής. Τους καλοκαιρινούς μήνες ανοίγει ωστόσο για τους επισκέπτες της περιοχής.




Στο Κάτω Μοναστήρι διέμεναν, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κι ανάλογα τις αγροτικές τους εργασίες, οι νεώτεροι μοναχοί του Πρέβελη, όταν ήταν στην ακμή του.


Το Καθολικό του είναι ένας μονόχωρος ναός στο κέντρο της αυλής και γύρω του βρίσκουμε άλλα κτίσματα όπως την Τράπεζα, το Μαγειρείο, με τη χαρακτηριστική μεγάλη καπνοδόχο που ξεχωρίζει από μακριά και λειτουργούσε και ως μέσο θέρμανσης για τα δωμάτια του επάνω ορόφου, ένα ελαιοτριβείο, διάφορα εργαστήρια, αποθήκες, κελιά, στάβλους και το ηγουμενείο. Στον επάνω όροφο του ηγουμενείου υπήρχε το συνοδικό όπου φιλοξενούσαν τους επισήμους.


Το Κάτω Μοναστήρι παρουσιάζει όπως και το Πίσω Μοναστήρι αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και όχι μόνο, καθώς βρίσκεται εκεί να μας υπενθυμίζει την πολύπλευρή προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη μοναστική ζωή της Κρήτης.






Σελίδες