Εγκαινιάζεται στο Μέσωνα Καβουσίου το πρώτο οργανωμένο βοτανικό μονοπάτι στην Κρήτη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Εγκαινιάζεται στο Μέσωνα Καβουσίου το πρώτο οργανωμένο βοτανικό μονοπάτι στην Κρήτη

 


Τα εγκαίνια του πρώτου οργανωμένου βοτανικού μονοπατιού στην Κρήτη θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Μαΐου στο Μέσωνα Καβουσίου, στην Ιεράπετρα.


Πρόκειται μια για ωραία βοτανική διαδρομή  που είχαν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη με το δήμαρχο του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim.


Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη, Ζan Κlont Sventeman,  πριν από περίπου 30 χρόνια, σε μια από τις πολλές πεζοπορίες που έκανε στην Κρήτη και ειδικότερα στην περιοχή του Καβουσίου, ανακάλυψε το φράγκικο μονοπάτι πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Μέσωνα.


Πρόκειται για ένα παλιό μονοπάτι κατά μήκος του οποίου οι κάτοικοι του Καβουσίου κατασκεύασαν, τη δεκαετία του 1950, ένα κανάλι νερού για να οδηγούν το νερό από το φαράγγι στις καλλιέργειες ελιάς που διατηρούσαν σε χαμηλότερα σημεία.


Λόγω της υγρασίας που υπάρχει στην περιοχή η τοπική χλωρίδα αναπτύσσεται όμορφα σε όλο το μήκος του μονοπατιού μετρώντας τουλάχιστον 76 διαφορετικά είδη φυτών.
Ο Σύλλογος Αλσατία-Κρήτη έχει αδελφοποιηθεί το 1998 με το Καβούσι και στην 20η επέτειο αυτής της αδελφοποίησης έγινε πρόταση, και την αποδέχθηκε, ο δήμαρχος του αλσατικού χωριού Stutzheim-Offenheim, από κοινού με το Σύλλογο, να αναδείξουν αυτό το μονοπάτι προβάλλοντας την χλωρίδα του και προσελκύοντας έτσι περισσότερο κόσμο, που αγαπά τη φύση, στο Καβούσι.


Απευθύνθηκαν λοιπόν σε δυο από τους πλέον γνωστούς βοτανολόγους, τον Αντώνη Αλιμπέρτη και το Μανώλη Αβραμάκη, καθηγητή βοτανολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, οι οποίοι και έκαναν καταγραφή των λουλουδιών που φύονται κατά μήκος του καναλιού στο φράγκικο μονοπάτι.


Στη συνέχεια ζητήθηκε από Γάλλο βοτανολόγο και μεταφραστή καθώς και μαθητές από λύκειο του Στρασβούργου να παράξουν:


-Ένα φυλλάδιο που παρουσιάζει το μονοπάτι και 48 από τα πιο ευδιάκριτα λουλούδια του


-Μια ιστοσελίδα (sentierbotaniquekavousi.com) με την ιστορία του μονοπατιού και του καναλιού, με την περιγραφή του έργου και κάθε λουλουδιού σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά)


-48 πινακίδες που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του μονοπατιού μπροστά από καθένα εκ των 48 λουλουδιών


-Το μοντέλο ενός μεγάλου πίνακα που τοποθετήθηκε από την κοινότητα Καβουσίου στην είσοδο του μονοπατιού με τα άλλα 28 λιγότερο ευδιάκριτα λουλούδια που φύονται καθ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αυτό λοιπόν το βοτανικό μονοπάτι ετοιμάστηκε και θα εγκαινιαστεί 7 Μαίου στις 12 το μεσημέρι στο σημείο απ όπου ξεκινά στο ύψος δηλαδή του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης Αζοριά.


Αμέσως μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων και τον αγιασμό θα γίνει συγκέντρωση των παριστάμενων στο χώρο όπου βρίσκεται η μινωική ελιά του Καβουσίου (12.30 το μεσημέρι) όπου και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι εκπρόσωποι των φορέων.


Εκεί θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στον πρόεδρο της κοινότητας  Stutzheim-Offenheim και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλσατία-Κρήτη ενώ η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με κέρασμα παραδοσιακών εδεσμάτων από την κοινότητα Καβουσίου.

Σελίδες