Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα σπίτια μας-Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε σύστημα ασφαλείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα σπίτια μας-Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε σύστημα ασφαλείας

 


Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός η αύξηση της εγκληματικότητας στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια με τις κλοπές και τις διαρρήξεις, σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.


Πλέον οι διαρρήκτες και κλέφτες «χτυπούν» αδιακρίτως χωρίς να ξέρουν αν θα βρουν αυτό που ψάχνουν, χωρίς να νοιάζονται για το αν τα θύματα τους βρίσκονται σε πόλεις ή σε χωριά, σε πλούσια ή φτωχικά σπίτια.


Αναζητούν χρήματα ή κοσμήματα και λιγότερο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ενώ δυστυχώς δεν λείπουν και οι απειλές στους ιδιοκτήτες που τυχόν θα βρουν στο εσωτερικό σπιτιών ή επιχειρήσεων, όταν δεν μπορούν να εντοπίσουν πολύτιμα αντικείμενα ή ρευστό.


Υπό αυτές τις συνθήκες η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας καθίσταται μονόδρομος. Όμως πως θα επιλέξει κανείς ένα σωστό συναγερμό, με ή χωρίς κάμερες, και πως θα διασφαλίσει πως αυτός θα λειτουργεί σωστά και θα του παράσχει προστασία;


Αναζητήσαμε λοιπόν όλες τις αναγκαίες πληροφορίες μιλώντας με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας και ιδιοκτήτη της εταιρείας SAT ALARM, Νίκο Μαλλιωτάκη, και όσα μας είπε είναι άκρως διαφωτιστικά και χρήσιμα.


Όπως μας εξήγησε, τα δεδομένα που υπάρχουν και οι κοινωνικές συνθήκες, όπως έχουν διαμορφωθεί, καθιστούν την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας αναγκαία για την προστασία της οικογένειας μας και κάθε πολύτιμου αντικειμένου που διατηρούμε, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουμε μεγάλο ή μικρό σπίτι.


Εάν πραγματικά θέλουμε προστασία δεν θα αναζητήσουμε στο διαδίκτυο συστήματα συναγερμού για να εγκαταστήσουμε μόνοι μας ή εμπιστευόμενοι κάποιον που μας λέει πως φτιάχνει ηλεκτρικά αλλά μπορεί να βάλει κι έναν συναγερμό.


Θα πρέπει υποχρεωτικά να απευθυνθούμε σε μια εταιρεία πιστοποιημένη από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και νόμιμη για να είμαστε σίγουροι ότι πραγματικά, όταν θα χρειαστεί, θα έχουμε προστασία.


Τα τελευταία χρόνια, όπως μας λέει ο κ. Μαλλιωτάκης, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στο χώρο των συστημάτων συναγερμού αρκετοί «πειρατές» οι οποίοι ούτε αξιοπιστία διαθέτουν ούτε πραγματική υποστήριξη μπορούν να παράσχουν στους πελάτες τους.


Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού, σημειώνει ο ίδιος, δεν είναι μια απλή υπόθεση και γι αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από εξουσιοδοτημένες εταιρείες, με νόμιμα χαρτιά λειτουργίας και άδειες που να τους επιτρέπουν να ασχοληθούν με αυτό το ευαίσθητο κομμάτι.


Και δεν είναι μόνο η εταιρεία που οφείλει να έχει ειδική άδεια από την Αστυνομία για να δραστηριοποιηθεί στα συστήματα ασφαλείας αλλά πρέπει και το προσωπικό που απασχολεί να διαθέτει άδεια, την οποία λαμβάνει μόνο εφόσον έχει λευκό ποινικό μητρώο, έχει αξιολογηθεί ψυχιατρικά και πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί το επάγγελμα.


Πριν από την εγκατάσταση ενός συστήματος ασφαλείας πρέπει να γίνεται μελέτη του χώρου, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην μια ακριβή διαδικασία αλλά είναι απαραίτητη γιατί θα καταδείξει πως το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σωστά ενώ ο μελετητής θα παραθέσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν και μπορούν να καλύψουν τον πελάτη .


Ούτε τα ίδια τα συστήματα συναγερμού στις μέρες μας κοστίζουν ακριβά, όπως συνέβαινε παλιά. Υπάρχουν επιλογές, τονίζει ο κ. Μαλλιωτάκης, για όλα τα βαλάντια.


Από εκεί και πέρα για να λειτουργήσει το σύστημα συναγερμού χρειάζεται σύνδεση με το internet ή άλλο τρόπο επικοινωνίας, όπως δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ή σταθερό τηλέφωνο.


Κι αυτό γιατί όταν χτυπήσει ο συναγερμός πρέπει κάπου να δώσει το σήμα του. Σήμερα η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να μπορεί κάποιος να χειριστεί το συναγερμό του μέσω κινητού τηλεφώνου, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα, όταν απουσιάζει από το χώρο του.


Το σήμα του συναγερμού φθάνει στο κέντρο λήψης, το οποίο λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και αυτό με τη σειρά του προβαίνει σε όλες τις ενέργειες που χρειάζονται για να ειδοποιηθεί η Αστυνομία ή η Πυροσβεστική ακόμα και ασθενοφόρο, αφού δίδεται η σχετική δυνατότητα, και είναι πολύ χρήσιμη όταν μιλάμε για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους και θα χρειαστούν κάποια στιγμή βοήθεια.


Όσο για τις πιθανότητες που υπάρχουν οι επιτήδειοι να απενεργοποιήσουν ένα σύστημα ασφαλείας και να κάνουν με άνεση τη «δουλειά τους» ο κ. Μαλλιωτάκης διευκρινίζει πως οι συναγερμοί σήμερα λειτουργούν με πολύ υψηλούς κώδικες ασφαλείας κι αν συντηρούνται σωστά πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος να τους παρακάμψει.


Διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες εάν κοπεί το ρεύμα και τέτοια συστήματα που μπορούν να ενημερώσουν ακόμα κι αν κοπεί η τηλεφωνική γραμμή.


Γενικότερα τα συστήματα ασφαλείας, είτε αφορούν σε κατοικίες είτε σε επιχειρήσεις, δεν είναι πλέον είδος πολυτελείας αφού κανείς δεν είναι αλώβητος όταν οι διαρρήκτες αποφασίσουν να τον «χτυπήσουν». Ο κ. Μαλλιωτάκης μας περιέγραψε περιστατικό ατόμου που είχε λάβει προσφορά για εγκατάσταση συναγερμού από την εταιρεία του, καθυστέρησε όμως να πάρει την απόφαση και τον πρόλαβαν οι διαρρήκτες, οι οποίοι βούτηξαν, από το διαμέρισμα πολυκατοικίας όπου διέμενε, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που φυλούσε μέσα στο σπίτι του.


Γενικότερα οι διαρρήκτες θα λέγαμε πως δραστηριοποιούνται βραδινές ώρες και όσο πλησιάζει του σούρουπο ενώ επιλέγουν σπίτια που δεν έχουν συναγερμό, γιατί εκεί η δουλειά τους είναι πολύ εύκολη.


Καμιά φορά παρακολουθούν κιόλας τους στόχους τους, οπότε εδώ επιπλέον ασφάλεια μπορούν να παράσχουν οι κάμερες ασφαλείας, που δεν κοστίζουν ακριβά, έχουν υψηλές αποδώσεις, έξυπνες λειτουργίες  και επιτρέπουν να έχει κάποιος εικόνα του σπιτιού του όπου κι αν βρίσκεται.


Είναι περίεργο όμως παρατηρείται το φαινόμενο κάποιος με μεγάλη ευκολία να δίνει, για παράδειγμα, 2000 ευρώ για να αγοράσει μια τηλεόραση για το σπίτι του ή ένα καλό ηχητικό σύστημα αλλά να παραβλέπει το τεράστιο αγαθό της ασφάλειας του σπιτιού του, την οποία μπορεί να διασφαλίσει ένα σύστημα συναγερμού. Κανονικά, όπως μας λέει ο κ. Μαλλιωτάκης, θα έπρεπε αυτά τα συστήματα, ειδικά στα καινούργια σπίτια, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι από τη στιγμή που ο ένοικος τους θα τα κατοικήσει.


Ο ΣΚΕΑ


Ο Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας (ΣΚΕΑ) ιδρύθηκε το 2014 και μέλη του είναι μόνο νόμιμες και πιστοποιημένες επιχειρήσεις που ασχολούνται με συστήματα ασφαλείας.


Στις βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου, συγκαταλέγεται η πάταξη της πειρατείας στο επάγγελμα, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους ανθρώπους που θα θελήσουν να νιώσουν ασφάλεια στο χώρο τους, αλλά και η καθιέρωση βιβλίου συντηρήσεων στα συστήματα ασφαλείας.


Ο κ. Μαλλιωτάκης επισημαίνει πως είναι αναγκαία η συντήρηση κάθε 2-3 χρόνια στα συστήματα που εγκαθιστούν για να είναι πλήρως λειτουργικά. Όταν ένα σύστημα είναι συντηρημένο δεν θα χτυπήσει σε πιθανή διακοπή ρεύματος και δεν θα αναστατώσει άδικα την Αστυνομία, που έχει τόσα περιστατικά να διαχειριστεί καθημερινά. Παράλληλα δεν θα ενοχλήσει τους περίοικους χτυπώντας άσκοπα ένας συναγερμός. Να σημειώσουμε πως σε χώρες του εξωτερικού τέτοια άσκοπα χτυπήματα επιβαρύνονται με πρόστιμα.


Ο Σύνδεσμος Κρητικών Επιχειρήσεων Ασφαλείας συστήνει για την καλύτερη δυνατή ασφάλεια της οικογένειας και της περιουσίας μας να μην ζητάμε μελέτη ή προσφορά από μη αδειούχες εταιρείες και άτομα. Να μην δεχόμαστε επισκέψεις στο χώρο μας από παράνομες εταιρείες  ή άτομα που εργάζονται χωρίς άδεια. Να μην έχουμε πάρε δώσε και να μην ενθαρρύνουμε παράνομες εταιρείες ή άτομα και να μην τους δίνουμε ευαίσθητες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν την προσωπική μας ασφάλεια.


Για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας εξάλλου θα πρέπει να ζητάμε πάντα ταυτότητα και πιστοποιητικό της εταιρείας ή του ατόμου που επιλέγουμε.


(Για περισσότερες πληροφορίες η Ιστοσελίδα του ΣΚΕΑ είναι: www.skea.gr, επίσης πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην SAT ALARM, Ούλωφ Πάλμε 17, Ηράκλειο, τηλέφωνο 2810-211515 και 6977712351)

Σελίδες