Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας

 


Εντύπωση προκαλεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στην Ακρόπολη της Πολυρρήνιας, η παρουσία ενός ναού, που δεν ανήκει στους βυζαντινούς χρόνους ή στην περίοδο της Ενετοκρατίας.


Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου κτίστηκε κατά τη σύγχρονη εποχή, πριν το 2000, σε ένα σημείο πολύ κοντά σε υπόγειες ρωμαϊκές δεξαμενές, αρκετές εκ των οποίων βλέπουμε διάσπαρτες μέσα στον μεγάλο και σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο.


Είναι ένας μονόχωρος αλλά ικανοποιητικού μεγέθους ναός που έγινε με δαπάνες της Αργυρώς Αναστασάκη.


Όπως διαβάζουμε σε μαρμάρινη εντοιχισμένη πλάκα πάνω στο κτίσμα προέβη σε δωρεά του ναού στη μνήμη του συζύγου της Νίκου και των γονέων της Γιώργου και Χριστίνας Καμπουράκη.


Να σημειώσουμε πως στον αρχαιολογικό χώρο της Πολυρρήνιας συναντάμε και τα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής,  την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.


Εξάλλου λίγο πριν ανηφορήσουμε για το χώρο που φιλοξενεί την αρχαία πόλη της Πολλυρρήνιας βλέπουμε το ναό των Αγίων 99 Θεοφόρων Πατέρων των εν Κρήτη Λαμψάντων, ένα κτίσμα εντυπωσιακό αφού φέρει ενσωματωμένα αρχιτεκτονικά μέλη που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο. Δείτε τον εδώ







Σελίδες