Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής στον "παράδεισο" της Γεωργικής Σχολής στον Αμπελούζο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Παρασκευής στον "παράδεισο" της Γεωργικής Σχολής στον Αμπελούζο

 


Ανατολικά του Αμπελούζου, μέσα στις εγκαταστάσεις της  Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, μέσα σε ένα παραδεισένιο περιβάλλον, σώζεται ο ναός της Αγίας Παρασκευής του Μερίτη.


Αποτελούσε μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Φανουρίου στο Βαλσαμόνερο, τμήμα του οποίου στη συνέχεια παραχωρήθηκε για να φτιαχτεί η Γεωργική Σχολή.


Ο ναός της Αγίας Παρασκευής χρονολογείται στα τέλη του 13ου με αρχές του 14ου αιώνα και σίγουρα εντυπωσιάζει καθώς φέρει ενσωματωμένα στο Ιερό του αλλά και εξωτερικά του κτίσματος κομμάτια αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής.


Είναι κτισμένος στα αρχιτεκτονικά πρότυπα του σταυροειδούς με τρούλο ωστόσο φαίνεται πως η αρχική του μορφή ήταν διαφορετική.


Η είσοδος του Ναού είναι καμαρωτή με παραστάδες που φέρουν επίκρανα και το κλειδί της καμάρας είναι διακοσμημένο με Σταυρό. Εσωτερικά ένα μόνο οξυκόρυφο τόξο με παραστάδες που φθάνουν μέχρι το δάπεδο στηρίζει το θόλο και χωρίζει το Ιερό Βήμα από τον κυρίως ναό.


Η Αγ. Τράπεζα είναι κτιστή και η βάση της είναι τμήμα κιονόκρανου. Δίπλα της, στην πρόθεση, σώζεται ένα ακόμα αρχιτεκτονικό μέλος, πιθανόν από κίονα .


Σε κόγχη στο βόρειο τμήμα του ναού βλέπουμε ένα ταφικό μνημείο όπου λέγεται πως έχει ταφεί κάποιος άρχοντας της περιοχής ή Επίσκοπος.


Έχει διασωθεί, τέλος,  από το 1644, απογραφή με ιερά κειμήλια και άλλα αντικείμενα που υπήρχαν στο Μετόχι της Αγίας Παρασκευής. Από την περίοδο πρώτης κτίσης της εκκλησίας σώζεται και τμήμα από το πάτωμα της, αποτελούμενο από μεγάλες πέτρινες πλάκες. 















Σελίδες