Φασκομηλιά στο Καστρί Βιάννου: Ο οικισμός που φτιάχτηκε και κατοικείται από Γερμανούς - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Φασκομηλιά στο Καστρί Βιάννου: Ο οικισμός που φτιάχτηκε και κατοικείται από Γερμανούς

 


Στην απότομη πλαγιά, απέναντι από το Καστρί της Βιάννου, ανάμεσα σε αγριελιές και πεύκα, είναι κτισμένος ο οικισμός της Φασκομηλιάς.


Πρόκειται για ένα μικρό χωριό που έφτιαξαν και κατοικούν Γερμανοί και Αυστριακοί υπήκοοι, άνθρωποι που αγαπούν την Κρήτη και βρήκαν σ’ αυτή τη γωνιά του νησιού το δικό τους παράδεισο.


Στις αρχές του 21ου αιώνα, πουλήθηκε σε Γερμανούς το πρώτο ακίνητο σε αυτό το σημείο, από μια δαιμόνια κτηματομεσίτη που όπως λένε όσοι τη γνωρίζουν μπορεί να σου πουλήσει οικόπεδο ακόμα και στη Σελήνη. Σύντομα κτίστηκε το πρώτο σπίτι και μετά από στόμα σε στόμα έφθασε στ' αυτιά κι άλλων Γερμανών και γερμανόφωνων η διαθεσιμότητα οικοπέδων κι έτσι δημιουργήθηκε ο οικισμός.


Στην αρχή όλοι το αποκαλούσαν Γερμανικό Χωριό, όμως κρίθηκε σκόπιμο από το Δήμο Βιάννου, όπου ανήκει, ν’ αποκτήσει το δικό του ελληνικό όνομα κι έτσι καταγράφηκε ως Φασκομηλιά, μια και ο τόπος παλιότερα είχε αυτό το τοπωνύμιο από το γνωστό φυτό που φύεται σ’ αυτά τα μέρη.


Στη Φασκομηλιά σήμερα ζουν κυρίως συνταξιούχοι Γερμανοί και Αυστριακοί, άλλοι μόνιμα κι άλλοι το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μοιράζοντας τους υπόλοιπους μήνες στην πατρίδα τους.


Εκεί που άλλοτε ο τόπος ούτε για καλλιέργεια ούτε για άλλη χρήση ήταν πρόσφορος, σήμερα βλέπουμε βίλες και όμορφα κτίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν θέα προς την υπέροχη ακτογραμμή της περιοχής.


Ένας στενός τσιμεντόδρομος οδηγεί από το Καστρί στη Φασκομηλιά που μοιάζει ακόμα να μην έχει ολοκληρώσει οικιστικά τον κύκλο της καθώς, όπως είδαμε, ξεπηδούν διαρκώς νέα κτίρια στα όρια της. 


Η θέα από τα σπίτια του οικισμού







Σελίδες