Κεδροκούκουτσα: Ένα εξαιρετικό καρύκευμα για την κουζίνα μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Κεδροκούκουτσα: Ένα εξαιρετικό καρύκευμα για την κουζίνα μας

 


Το θαμνοκυπάρισσο ή Juniperus Phoenicea ή Άρκευθος η φοινικική όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, το βρίσκουμε στην άγρια μορφή του (πλέον φυτεύεται και ως καλλωπιστικό σε κήπους) σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης με ήπιο κλίμα. Στην πραγματικότητα είναι ένα από τα πολλά είδη κέδρου που υπάρχουν.


Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από τη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) όπου το πετύχαμε γεμάτο καρπούς. Πάνω στο θάμνο έχουν καφέ χρώμα ενώ όταν αποξηρανθούν κοκκινίζουν.


Παρότι στην Ελλάδα με τα τόσα ωραία βότανα και μπαχαρικά που έχουμε δεν είναι διαδεδομένη η χρήση των καρπών του κέδρου (κεδροκούκουτσα, κεδρόμηλα) στη μαγειρική υπάρχουν χώρες της Ευρώπης όπου τους εκτιμούν ιδιαιτέρως, κι όχι άδικα.


Όταν κάποιος τους αποξηράνει και τους τρίψει μπορεί να έχει ένα εξαιρετικό καρύκευμα με πολύ πλούσιο άρωμα και έντονη γεύση.


Το χρησιμοποιήσαμε σε μαρινάρισμα κρέατος και σε ελιές κολυμπάδες κι έχουμε τις καλύτερες εντυπώσεις να σας μεταφέρουμε.


Οι καρποί του θαμνοκυπάρρισου σε κόκκινο χρώμα, αλλά και άλλων ειδών της ίδιας οικογένειας (σε μαύρο χρώμα) περιέχουν έλαιο με τερπένια, σάκχαρα, τανίνες και ρητίνη.




Ακόμα περιέχουν φλαβονοειδή και  αμεντοφλαβόνη, συστατικά που θεωρούνται χρήσιμα στην καταπολέμηση των ιών. Συνολικά λέγεται πως το αιθέριο έλαιο του άρκευθου περιέχει 60 δραστικές ουσίες!!


Γενικότερα οι καρποί των κέδρων έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες, τις οποίες γνώριζαν οι πρόγονοι μας από την αρχαιότητα και τις αξιοποιούν οι σύγχρονοι επιστήμονες,


Πέρα από την ιατρική χρήση τους όμως αξίζει να δοκιμάσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον καρπό του κέδρου για να αρωματίσουμε σάλτσες, για μαρινάρισμα ψαριών και κρέατος και γενικά σε φαγητά που θέλουμε να δώσουμε έντονη γεύση και πλούσιο άρωμα. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε ποτά και κυρίως λικέρ.


Τα ψαγμένα μπαχαροπωλεία διαθέτουν καρπούς κέδρου αλλά μπορείτε να βρείτε κι εσείς, αν σας αρέσουν οι βόλτες στην ύπαιθρο.


Το θαμνοκυπάρρισο θα το αναγνωρίσετε εύκολα γιατί μοιάζει με χαμηλό κυπαρίσσι ενώ οι καρποί του έχουν καφεκόκκινο χρώμα. Σε άλλα είδη κέδρου οι καρποί είναι μαύροι ενώ τα φύλλα βελονοειδή και τσιμπάνε


Τριμμένος για χρήση στην κουζίνα



Σελίδες