Μια όμορφη και μελωδική Εκδήλωση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Άγιο Μηνά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Μια όμορφη και μελωδική Εκδήλωση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον Άγιο Μηνά

  


Με μια ωραία και μελωδική  εκδήλωση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης τίμησε την επέτειο συμπλήρωσης 30 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας της  Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

 

Τους Ιεράρχες της Κρήτης, τις τοπικές Αρχές και τον Κλήρο καλωσόρισε ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, πρόεδρος της Συνοδικής Οργανωτικής Επιτροπής.

 

Αναφέρθηκε στην πρώτη επίσκεψη του Παναγιωτάτου στην Κρήτη, το 1992, η οποία και ήταν, μετά το Άγιο Όρος, και η πρώτη παρουσία του στην Ελλάδα μετά την ενθρόνιση του.

 

Θυμήθηκε μάλιστα και τη μαντινάδα με την οποία είχε απευθυνθεί τότε στους Κρητικούς ο Οικουμενικός Πατριάρχης:«Μη φοβηθείτε πως ποτέ θ αφήσω την καρδιά μου να πάψει να χτυπά για σας κι ας είστε μακριά μου».

 


Ο Σεβασμιώτατος Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου στάθηκε ιδιαίτερα στα αισθήματα βαθύτατου σεβασμού, αγάπης και αφοσίωσης που εκφράζει η Κρήτη μέσω της συγκεκριμένης εκδήλωσης προς το πρόσωπο της ΑΘΠ αλλά και μέσω της ανάλογης εκδήλωσης που έγινε, το προηγούμενο διάστημα, στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

 

«Αγαπούμε ειλικρινά τον Πατριάρχη μας και νιώθουμε την πατρική του αγάπη να μας συνοδεύει σε κάθε βηματισμό μας», πρόσθεσε και συνέχισε « ευχαριστούμε για τα ευεργετικά του έργα, τον διάλογο, την κατανόηση, την ενότητα, για όσα έχει κάνει και εξακολουθεί να κάνει, με νεανικό σφρίγος».

 

Μετά τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, μιλώντας με θερμά λόγια για τον κ. κ. Βαρθολομαίο και το έργο του, πήρε το λόγο ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Ιωάννης  Τσερεβελάκη, Άρχοντος Πρωτονοτάριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

 

Η ομιλία του είχε θέμα: «Οικουμενικὸς Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος: Τριάντα χρόνια ευκλεούς πατριαρχίας».

 

Ο κ. Τσερεβελάκης αφού έκανε αναδρομή στη ζωή του Παναγιωτάτου από τη γέννηση του μέχρι και τη χειροτονία του σε Μητροπολίτη επισήμανε το φωτεινό πρόσωπο, το πολυσχιδές έργο, τα πολλά χαρίσματα με τα οποία είναι προικισμένος, χαρακτηρίζοντας τον ως εμπνευσμένο ηγέτη και τηρητή των παραδόσεων της Ορθοδοξίας.

 


Όπως είπε χαρακτηριστικά, η σοφία, η σύνεση, η αληθινή του αγάπη, η ευρυμάθεια, η γλωσσομάθεια, ο διάλογος που συνόδευσαν το έργο του ως Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος, δεν κατέστησαν δύσκολη την εκλογή του, αμέσως μετά,  ως Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Έκτοτε, κάτω από δύσκολες συνθήκες, με όλες τις αποφάσεις του διατηρεί την ειρήνη, εντός και εκτός της Εκκλησίας, προσφέροντας ενότητα και σταθερότητα, ανέφερε ο κ. Τσερεβελάκης υπερτονίζοντας την οικουμενική διάσταση που χαρακτηρίζει το έργο του.

 

Η μαρτυρία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επί των ημερών της ΑΘΠ, συμπλήρωσε, είναι ενωτική και δεν θα πρέπει να παραληφθεί πως επί πατριαρχίας του:

 

-Έγινε στενότερη η επικοινωνία με τις επιμέρους Ορθόδοξες Εκκλησίες

 

-Καθιερώθηκαν οι συνάξεις των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών

 

-Διευρύνθηκε η Οικουμενική Σύνοδος

 

-Αναβίωσαν ιστορικές μητροπόλεις και τελέσθηκαν λειτουργίες σε ξεχασμένα προσκυνήματα

 

-Ανασυγκροτήθηκαν Εκκλησίες, όπως της Αλβανίας

 

-Καταβλήθηκαν και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Χάλκης

 

-Διευρύνθηκε ο διάλογος με άλλες Εκκλησίες και θρησκείες

 

-Έγιναν δράσεις για το περιβάλλον όπου ο κ. Βαρθολομαίος έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον.

 

-Δεκάδες νέοι Άγιοι καταγράφηκαν στο Αγιολόγιο μας.

 

Κλείνοντας ο ομιλητής χαρακτήρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως την πλέον εξέχουσα προσωπικότητα του καιρού μας, μια εμπνευσμένη φωνή αλήθειας της οποίας ο λόγος αποτελεί αποκρυστάλλωμα της σοφίας ανά τους αιώνες.

 

Η όμορφη εκδήλωση έκλεισε με μελωδικούς ύμνους από τον Χορό Ψαλτών «ΟΙ ΚΡΗΤΕΣ ΜΑΪΣΤΟΡΕΣ», υπό την διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου Άρχοντος Υμνωδού της Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αντωνίου Πλαΐτη.









Σελίδες