Το ΙΤΕ μελετά τις χρωστικές έργων του Δαμασκηνού που φιλοξενούνται στο Μουσείο Αγ. Αικατερίνης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Το ΙΤΕ μελετά τις χρωστικές έργων του Δαμασκηνού που φιλοξενούνται στο Μουσείο Αγ. Αικατερίνης

 


Φως σε άγνωστα στοιχεία της υψηλής τέχνης του Μιχαήλ Δαμασκηνού επιχειρεί να ρίξει η επιτόπια αναλυτική δράση που αυτές τις μέρες διενεργεί το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», στο Ηράκλειο Κρήτης.


Η επιτόπια αναλυτική δράση εντάσσεται στο έργο «Ψηφιακό αποσφράγισμα αγιωνύμων νήσων- ΠΛΟΗΓΟΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΚΡΗΤΗΣ», ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG V-A, ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020 και διενεργείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ




Στόχος της ομάδας εφαρμογών φωτονικής στην Πολιτιστική Κληρονομιά είναι να μελετήσει τις χρωστικές που έχει χρησιμοποιήσει ο μεγάλος Κρητικός αγιογράφος καθώς και τον τρόπο που τις έχει αναμείξει και εφαρμόσει σε δύο μοναδικές φορητές εικόνες, το “Μή Μού άπτου” και τον “Μυστικό Δείπνο”, με φορητά αναλυτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από την ομάδα αυτή.


Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται με αποκλειστικά μη επεμβατικές τεχνικές απεικόνισης και φασματοσκοπίας. Τα δεδομένα που θα καταγραφούν θα καταχωρηθούν στο ψηφιακό σύστημα POLYGNOSIS, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμικής πληροφορικής του ΙΠ-ΙΤΕ.


Το σύνολο της πληροφορίας υποστηρίζει έναν εκπαιδευτικό οδηγό στις αναλυτικές τεχνικές που βασίζονται στα λέιζερ, παρέχοντας στους χρήστες αξιόπιστη πρόσβαση σε πολύ εξειδικευμένες γνώσεις.

 

Σελίδες