Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής στην Ασή Γωνιά στον Αποκόρωνα Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής στην Ασή Γωνιά στον Αποκόρωνα Χανίων

 


Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και τη ζωή των κατοίκων της Ασή Γωνιάς στον Αποκόρωνα Χανίων. Γι' αυτό και του έχουν αφιερώσει δυο εκκλησίες για να τον γιορτάζουν δυο φορές το χρόνο.


Η μεγαλύτερη γιορτή, που είναι γνωστή από τη μια γωνιά της Κρήτης ως την άλλη ,είναι αυτή που οργανώνεται στις 23 Απριλίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Γαλατά ,όπου χιλιάδες αιγοπρόβατα συγκεντρώνονται από τους κτηνοτρόφους της περιοχής και ευλογούνται από τον ιερέα ενώ το γάλα τους μοιράζεται στους πιστούς.


Μικρότερης σημασίας όμως δεν είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή που λαμβάνει χώρα στο ναό που έχουν αφιερώσει στον Άγιο, στη θέση Ποτιστήρια, στις 3 Νοεμβρίου.


Σ' ένα καταπράσινο τοπίο γεμάτο δέντρα και τρεχούμενα νερά είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή.


Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, ανακαινισμένο και τοιχογραφημένο τις τελευταίες δεκαετίες. Ολόσωμες, μεγάλου μεγέθους, μορφές Αγίων κοσμούν όλο το ναό 




Ο χώρος γύρω από την εκκλησία είναι καλαιίσθητος και άνετος για να φιλοξενεί κάθε χρόνο το μεγάλο πανηγύρι του που συνοδεύεται από κέρασμα του νέου κρασιού της χρονιάς, όπως η παράδοση επιτάσσει.


Να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Μεθυστή τελείται και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των Μανιατών αγωνιστών που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα βουνά της Αση Γωνιάς,  στα τέλη του 18ου αιώνα, και ανήκαν στο σώμα του Μανιάτη οπλαρχηγού Πετροπουλάκη.


Μανιάτες επισκέπτονται, σχεδόν κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, την Ασή Γωνιά και κρατούν ζωντανό το δέσιμο των δυο περιοχών.









Σελίδες