Anne Bronner: Η Γαλλίδα ζωγράφος που λατρεύει την Κρήτη και μεταφέρει τις ομορφιές της σε travel books - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Anne Bronner: Η Γαλλίδα ζωγράφος που λατρεύει την Κρήτη και μεταφέρει τις ομορφιές της σε travel books

 


Η Anne Bronner είναι μια πολύ ξεχωριστή ζωγράφος και τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Κρήτη.


Κατάγεται και ζει μόνιμα με την οικογένεια της στη Γαλλία, στην πόλη Selestat βορειοδυτικά της χώρας, πολύ κοντά στη Γερμανία.


Έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κρήτη κι όπως καταλάβαμε μιλώντας μαζί της ο τόπος μας την έχει γοητεύσει κι έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλά έργα ζωγραφικής.


Η  Anne λατρεύει τα τοπία και την αρχιτεκτονική του νησιού μας, αλλά και τους ανθρώπους του. Στην Κρήτη, όπως μας εξηγεί, βρίσκει πολλά και διαφορετικά μέρη με θάλασσα και βουνά που το καθένα έχει τα δικά του χρώματα. Της αρέσουν πολύ τα χωριά μας, ειδικά τα ορεινά, και μάλιστα ξεχωριστή αδυναμία έχει στην Αχλάδα, την οποία επιλέγει να έχει ως βάση για τις εξορμήσεις της. Οι άνθρωποι στην Κρήτη, αναφέρει, είναι ήσυχοι, καλοί και φιλόξενοι κι έχουν ένα τρόπο ζωής που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.


Έτσι έρχεται ξανά και ξανά, παίρνει τις ακουαρέλες της κι όποιο σημείο την εμπνεύσει κάθεται επιτόπου και το ζωγραφίζει.




Δημιουργεί travel books, δηλαδή άλμπουμ με έργα ζωγραφικής σε μικρό μέγεθος, όπως αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες. Μπορεί να πάει για ένα καφέ, για φαγητό ή απλά να περπατά ένα στενό ή να επισκέπτεται ένα μνημείο και να αισθανθεί πως αυτό που βλέπει πρέπει να το μεταφέρει στο μικρό άλμπουμ που πάντα έχει μαζί της.


Συνήθως σε μια με δύο ώρες ολοκληρώνει το έργο της το οποίο, όπως είδαμε, συνοδεύει  πάντα από ένα στοιχείο που παραπέμπει στο σημείο που ζωγράφισε, από ένα φύλλο φυτού, μέχρι απόκομμα ενός εισιτηρίου, μιας χαρτοπεσέτας με σχέδιο ή ότι άλλο χαρακτηριστικό της ταιριάζει.


Στο travel book της Κρήτης είδαμε, μεταξύ άλλων, αποτυπωμένη την Κνωσό, την πλατεία των Λιονταριών, το Φόδελε, την Αχλάδα, και στο ορεινό κομμάτι της και εντός του οικισμού, την Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων, το Αρκάδι.


Ολοκληρώνοντας το ταξίδι της κι έχοντας γεμίσει το άλμπουμ της με όμορφες εικόνες είτε απευθύνεται σε εκδότες, που τους αρέσει αυτό που βλέπουν και το εκδίδουν ως ταξιδιωτικό λεύκωμα, είτε μεταφέρει εικόνες του  άλμπουμ σε μεγάλους πίνακες ζωγραφικής.


Η Anne Bronner είναι μια δραστήρια καλλιτέχνης καθώς συμμετέχει σε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής, φτιάχνει ετικέτες, καρτ ποστάλ, εξώφυλλα βιβλίων κι ότι άλλο χρειάζεται τη μαγική πινελιά της για να αποκτήσει χρώμα και προσωπικότητα, ταξιδεύοντας εκείνον που το βλέπει και το αγγίζει.













Σελίδες