Η δεύτερη Ανάσταση στην Κρήτη και τα λουλούδια του Επιταφίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Η δεύτερη Ανάσταση στην Κρήτη και τα λουλούδια του Επιταφίου

 


Η δεύτερη Ανάσταση στα χωριά της Κρήτης γίνεται την Κυριακή του Πάσχα αλλά σε διαφορετικές ώρες, ανάλογα με την περιοχή. Συνήθως μετά το "Χριστός Ανέστη" ,που ακούγεται στην ακολουθία, ο ιερέας μοιράζει στους πιστούς τα άνθη του επιταφίου.


Τα άνθη αυτά θεωρούνται θαυματουργά και οι νοικοκυρές τα φυλάσσουν στο εικονοστάσι για να τα χρησιμοποιήσουν ως θυμίαμα σε περίπτωση ασθένειας στο σπίτι ή για να διώξουν το κακό μάτι. Κάποιες με αυτά αναπιάνουν και το προζύμι για τα γλυκά και τα ψωμιά τους.


Σε περιοχές όπως τα Σφακιά, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη-Έθιμα στον κύκλο του χρόνου» ο Νίκος Ψιλάκης, ο ιερέας πετά τα λουλούδια του επιταφίου στο εκκλησίασμα. Οι πιστοί επειδή πιστεύουν πως είναι καλό να τα πιάσουν στο αέρα τεντώνουν τα χέρια τους και προσπαθούν να αποκτήσουν τα θαυματουργά λουλούδια που πριν είχαν τοποθετηθεί στο κουβούκλιο με το σώμα του Ιησού Χριστού.


Βέβαια υπάρχουν και περιοχές στην Κρήτη, όπως στη Βουλισμένη Μεραμπέλου, που ο ιερέας ξεστολίζει τον επιτάφιο αμέσως μετά την περιφορά του τη Μεγάλη Παρασκευή πετώντας τα λουλούδια του στους πιστούς.


Σε άλλα χωριά (η παράδοση έχει καταγραφεί σε Πετροκεφάλι και Κράσι) με τα λουλούδια που περισσεύουν από το στολισμό του επιταφίου φτιάχνουν ροδαρές τις οποίες τοποθετούν πάνω στον επιτάφιο και τις μοιράζουν στους πιστούς μετά τη δεύτερη Ανάσταση.

Σελίδες