Το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στο δάσος της Θρυπτής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Άννας στο δάσος της Θρυπτής

 



Μέσα στο πανέμορφο δάσος της Θρυπτής με τα καταπράσινα πεύκα είναι κτισμένος ο μικρός μονόχωρος και καμαροσκεπής ναός της Αγίας Άννας.


Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την έξοδο του περίφημου φαραγγιού του Χα σ' ένα τόπο πλούσιο σε νερό και πράσινο.


Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο αν και πολλές από τις παραστάσεις στους τοίχους του δεν διακρίνονται λόγω της φθοράς του χρόνου και της υγρασίας. Ωστόσο τα χαράγματα πιστών και περιηγητών που εντοπίζονται πάνω στις τοιχογραφίες βοηθούν και στη χρονολόγηση των παραστάσεων, η οποία προσδιορίζεται στις αρχές του 15ου αιώνα.


Το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού περιλαμβάνει σκηνές από το Χριστολογικό και Θεομητορικό κύκλο.


Λέγεται πως στην είσοδο του κτίσματος, στο υπέρθυρο, υπήρχε δοκάρι από ξύλο συκιάς που έγραφε: "Είμαι σκιά (δηλαδή συκιά) αλλά αξίζω σκιάς (πράγματι)". Σε αυτό το σημείο η παράδοση αναφέρει πως είχαν κρύψει οι χριστιανοί από τη γύρω περιοχή χρυσά νομίσματα και κοσμήματα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών και κατακτητών του τόπου τους.


Το 1998 έγιναν στο ναό της Αγίας Άννας εργασίες αναστυλωτικές για τη στερέωση και ενίσχυση των θεμελίων της καθώς και αντικατάστασης των εξωτερικών επιχρισμάτων μαζί με στερέωση του θόλου της.


Ο ναός που ανήκει στην ενορία του Κάτω Χωριού γιορτάζει στις 25 Ιουλίου τιμώντας την Κοίμηση της Αγίας Άννας. Ο κόσμος που συγκεντρώνεται στο πανηγύρι της είναι πολύς  ενώ σχεδόν πάντα χοροστατεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος.













Σελίδες