Το δροσερό και εντυπωσιακό φαράγγι της Σαρακίνας στους Μύθους Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021

Το δροσερό και εντυπωσιακό φαράγγι της Σαρακίνας στους Μύθους Ιεράπετρας

 


Το φαράγγι της Σαρακίνας βρίσκεται κοντά στον οικισμό Μύθοι της Ιεράπετρας ενώ ο Κρυοπόταμος που το διασχίζει εκβάλει στη θάλασσα του Μύρτου.


Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αυτό το μικρό σε μήκος φαράγγι, αλλά εντυπωσιακό σε βλάστηση, νερά και βραχώδεις σχηματισμούς, ως επίγειο παράδεισο.


Αυτή την αίσθηση τουλάχιστον δίνει σε όλους όσοι το διασχίζουν τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς το χειμώνα με τις βροχοπτώσεις ο όγκος νερού του ποταμού του καθιστά επικίνδυνο το πέρασμα του φαραγγιού.


Το μήκος του υπολογίζεται σε 1,5 χιλιόμετρο ενώ το πλάτος του κυμαίνεται από 3-10 μέτρα με κάποια σημεία του να είναι ακόμα πλατύτερα. Τα κάθετα τοιχώματα του φθάνουν σε ύψος ακόμα και τα 150 μέτρα.


Η ροή νερού πάνω στις βραχώδεις επιφάνειες του δημιουργεί σε αρκετά σημεία μικρούς και μεγαλύτερους καταρράκτες και μετά απ’ αυτούς μικρές λιμνούλες γεγονός που κάνει ακόμα πιο απολαυστική τη διάσχιση του για τα μάτια και όλες τις υπόλοιπες αισθήσεις.


 Οι επισκέπτες του φαραγγιού της Σαρακίνας δεν χάνουν την ευκαιρία να νιώσουν την αναζωογονητική ορμή του νερού κάτω από τους καταρράκτες και να απολαύσουν βουτιές στις δροσερές  λιμνούλες (κολύμπες) όπου συγκεντρώνεται το νερό τους.


Είναι ευτύχημα που στο συγκεκριμένο φαράγγι υπάρχει ροή νερού από τον Κρυοπόταμο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς μετρημένες ήταν οι χρονιές που λόγω ανομβρίας στέρεψε.


Το φαράγγι της Σαρακίνας είναι δημοφιλής προορισμός για τους λάτρεις των πεζοποριών και της περιπέτειας, καθώς η διάσχιση του αποτελεί μια μικρή περιπέτεια. 


Διαθέτει στενά περάσματα σε σημεία του, σε άλλα πρέπει να υπερπηδηθούν βράχοι, αλλού να περπατήσουν οι επισκέπτες πάνω σε τεράστιους βράχους, όπου ευτυχώς έχουν λαξευτεί μικρά σπαλοπάτια, να περάσουν μέσα από σχισμές βράχων, να τσουλήσουν στις λείες επιφάνειες κάποιων άλλων, να κατέβουν από απότομα σημεία για να βρουν τη μοναδική ξύλινη σκάλα του φαραγγιού και βεβαίως να περπατήσουν αρκετά μέσα στο νερό που το ύψος του τους καλοκαιρινούς μήνες, ευτυχώς δεν προβληματίζει, αντίθετα σε ενισχύει να παίξεις με αυτό.


Να σημειώσουμε πως εντός του φαραγγιού δεν υπάρχει καλή σήμανση, ειδικά στο κατέβασμα,για να γνωρίζει κανείς από πού πρέπει να περάσει. Στα περισσότερα σημεία πρέπει να αναζητήσει το σωστό και λιγότερο επικίνδυνο πέρασμα.




Σε ότι αφορά την ονομασία του και αυτό, όπως κι άλλα σημεία της Κρήτης, πήρε το όνομα του από τους Σαρακηνούς κατακτητές με το μύθο να θέλει να σχηματίστηκε από τη γενειάδα του γίγαντα Σαρανάπηχου, γιού του Δία, σύμφωνα με τη μυθολογία. Ο Σαραντάπηχος έσκυψε να πιεί νερό από το ποτάμι και τα γένια του έκοψαν στα δυο τους βράχους δημιουργώντας το φαράγγι. Εξάλλου η δεύτερη ονομασία του είναι φαράγγι του Σαραντάπηχου.


Στην έξοδο του βλέπει κανείς παλιά κανάλια νερού που χρησιμοποίησαν παλιότερα οι κάτοικοι για να συγκεντρώσουν το νερό του φαραγγιού αξιοποιώντας το για τις ανάγκες τους. Επίσης στην απόληξη του έχει στηθεί μνημείο προς τιμήν των τριών κατοίκων της περιοχής που δολοφονήθηκαν στο σημείο από τους Ναζί.


Για να φθάσει κανείς ως το φαράγγι πρέπει να ακολουθήσει την πινακίδα από την πλατεία του χωριού Μύθοι και να οδηγηθεί μέσω τσιμεντοστρωμένου δρόμου ως την είσοδο του.




Από εκεί μπορεί είτε να το ανέβει πεζοπορώντας  και να το κατέβει με τον ίδιο τρόπο, για να αποχωρήσει, είτε να το ανέβει και να περπατήσει μετά στο περιμετρικό του δρόμο για να φθάσει ως την μικρή πλατεία που σχηματίζεται στην έξοδο του φαραγγιού. Μπορεί όμως εναλλακτικά, να κινηθεί πεζός στο δρόμο που αγκαλιάζει το φαράγγι φθάνοντας στο ψηλότερο σημείο του απ όπου υπάρχει αριστερά πέρασμα για να κατέβει το φαράγγι. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς από πού να στρίψει για να βρεθεί στο σωστό σημείο, καθώς όπως επισημάναμε παραπάνω η σήμανση στην περιοχή δεν είναι η καλύτερη δυνατή.


Οι φωτογραφίες και το βίντεο προέρχονται από την τελευταία κοινή πεζοπορική εξόρμηση στο φαράγγι της Σαρακίνας από τους Ορειβατικούς Συλλόγους Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου. Μια απολαυστική πεζοπορία εντός του φαραγγιού εν μέσω καύσωνα που έδωσε την ευκαιρία για πολλές βουτιές στα δροσερά νερά του Κρυοπόταμου και υδρομασάζ στους καταρράκτες του. 


Η πορεία που ακολουθήθηκε ήταν η τρίτη, δηλαδή περπάτημα ως την κορυφή μέσω του δρόμου που ξεκινά από τους Μύθους και φθάνει ψηλά στο φαράγγι και κατέβασμα μετά μέσα από απ' αυτό με επιστροφή στους Μύθους. Το πρώτο μισό της διαδρομής που είχε περπάτημα στην καυτή άσφαλτο με τον ζεστό αεράκι να χτυπάει τους πεζοπόρους ήταν ελαφρώς βασανιστικό όμως η κάθοδος αποζημίωσε τους πάντες. 


Αρχικά η ομάδα περπάτησε  στο φαρδύ κομμάτι του φαραγγιού με το λίγο νεράκι και τα πολλά δέντρα και στη συνέχεια ξεκίνησε η περιπέτεια της προσπέλασης βράχων και καθόδου από στενά περάσματα και μικρούς καταρράκτες που έδιναν την ευκαιρία για τονωτικές βουτιές. 


Το ανάγλυφο του φαραγγιού της Σαρακίνας είναι υπέροχο και αξίζει όποιος το περάσει να αφιερώσει χρόνο παρατηρώντας το. Ο τελευταίος καταρράκτης του πάντως είναι εκείνος που κλέβει όλες τις εντυπώσεις λόγω του μεγάλου όγκου νερού που κατεβάζει, όπως θα δείτε και στο σχετικό βίντεο.
















Σελίδες