Γιορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού και τιμά τους μάρτυρες της και την Ελληνική Επανάσταση - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Γιορτάζει η Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού και τιμά τους μάρτυρες της και την Ελληνική Επανάσταση

 


Γιορτάζει σήμερα η μονή του Αγίου Πνεύματος στον Κισσό Ρεθύμνου και πανηγυρίζει διπλά, όχι μόνο γιατί τιμά την μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού στην οποία είναι αφιερωμένο το καθολικό της αλλά και γιατί η ιστορία της είναι συνυφασμένη με τους αγώνες για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς από την έναρξη των οποίων φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια.


Έτσι το όμορφο μοναστήρι του ηγουμένου π. Βαρθολομαίου στολίστηκε στα γιορτινά του κι από σήμερα περιμένει τους πιστούς που θα τιμήσουν τη διπλή γιορτή.


Εξάλλου το εν λόγω μοναστήρι έχει και τα δικά του θύματα από το μαχαίρι των Οθωμανών, τους Αγίους Πέντε Μάρτυρες (περισσότερα για την ιστορία του μπορείτε να διαβάσετε εδω).


Για την ιστορία να θυμίσουμε πως στις 15 Ιουνίου του 1821 ο αιμοσταγής Ντελής Μουσταφάς και οι ακολουθούντες αυτόν Αμπαδιώτες Τούρκοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το μοναστήρι του Αγίου Πνεύματος και κατέσφαξαν τους μοναχούς του και συγκεκριμένα τον Ηγούμενο και άλλους τέσσερις καλόγερους.




Η γιορτή

Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού που έχει ανακοινωθεί σήμερα  Δευτέρα στις 7.15 θα ψαλεί ο Όρθρος και θα ακολουθήσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Στις 10.45 θα γίνει λιτάνευση των ιερών εικόνων της Αγίας Τριάδας και των Αγίων Πέντε Μαρτύρων καθώς και των Ιερών Λειψάνων τους. 


Την πομπή θα συνοδεύουν Πυρριχιστές με παραδοσιακές κρητικές ενδυμασίες και λάβαρα. Αμέσως μετά θα τελεστεί η Δοξολογία και Ευχαριστήρια Δέηση στο μνημείο των Αγίων Πέντε Μαρτύρων, πίσω από το Ιερό Βήμα του ναού. 


Στεφάνια θα καταθέσουν οι επίσημοι και φορείς του τόπου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο εκπαιδευτικός-ιστορικός και διακεκριμένος ερευνητής Νικόλαος Δερεδάκης.


Στο τέλος θα υπάρξει πλούσιο κέρασμα στη Μονή η οποία έχει παράδοση στην φιλοξενία των πιστών με το δικό της ξεχωριστό τρόπο και με τη συνδρομή των κτηνοτρόφων, των επαγγελματιών του τόπου καθώς και πιστών-φίλων του μοναστηριού.


Να σημειώσουμε πως στη διοργάνωση της εκδήλωσης συμμετέχει ενεργά η κοινότητα και ο πολιτιστικός σύλλογος Κισσού "Το Άγιο Πνεύμα"

Σελίδες