Convolvulus elegantissimus : Η κομψή περικοκλάδα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Convolvulus elegantissimus : Η κομψή περικοκλάδα

 


Θεωρείται ζιζάνιο για τον άνθρωπο όμως είναι λιχουδιά για τις κατσίκες. Οι άνθρωποι πολλές φορές χρησιμοποιούμε την κοινή ονομασία του φυτού για να σχολιάσουμε κάποιον που λέει πολλά και μεγάλα λόγια.


Ο λόγος για το φυτό Convolvulus elegantissimus ή Κομβόλβουλο τον κομψότατο (στην ελληνική γλώσσα) το οποίο όλοι ξέρουμε ως περικοκλάδα.


Η ομορφιά των λουλουδιών του είναι αδιαμφισβήτητη. Σε ροζ ή λευκό χρώμα, λεπτεπίλεπτα και κομψά όπως τα χαρακτηρίζει και η ονομασία τους.


Τις περικοκλάδες τις συναντάμε σε λιβάδια αλλά και σε εκτάσεις καλλιεργημένες ή ακαλλιέργητες. Στα χωριά μας στην Κρήτη μπορεί να ακούσετε να τις αποκαλούν και μπερμπινοκλάδια.


Το γένος τους περιλαμβάνει σχεδόν 200 είδη εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αναρριχώμενα με λουλουδάκια σε σχήμα μικρού χωνιού.


Όταν δεν φυτρώνει σε καλλιεργημένα χωράφια και ενοχλεί τους αγρότες μπορεί να είναι κι ένα πρώτης τάξεως διακοσμητικό φυτό.


Επειδή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και εύκολα όπου πέσουν οι σπόροι του χαρακτηρίζουμε ως περικοκλάδες και τα εύκολα και πολλά λόγια που λέει κάποιος. 

Γι' αυτό κι έχει βγει για τη χάρη του φυτού και μια μαντινάδα, προφανώς από άνδρα, που λέει: «Κι άμα θα δεις τη κοπελιά να κάνει χωρατάδες να ξέρεις πως τα κέρατα βγάνουν περικοκλάδες»





Σελίδες