Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη τιμά την Παναγία Παραμυθία και την εικόνα της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

Η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη τιμά την Παναγία Παραμυθία και την εικόνα της






Την επέτειο έλευσης στην Κρήτη ακριβούς αντιγράφου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους τιμά σήμερα η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.


Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο καθολικό του Αγίου Γεωργίου ενώ στις 6 το απόγευμα θα ψαλεί ο Εσπερινός και Ιερά Παράκληση προς την Παναγία Παραμυθία.




Στη Μονή Επανωσήφη από το 2017 βρίσκεται το ακριβές αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας, το οποίο είχε φθάσει στο Ηράκλειο με ιδιωτική πτήση και ιδιαίτερες τιμές, συνοδευόμενο από το Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, ως  εκπρόσωπο  του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ καθώς και πατέρες από το Άγιο Όρος.


Στο αεροδρόμιο την εικόνα είχε υποδεχθεί  ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και ο  Ηγούμενος της Μονής Επανωσήφη, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος.


Με στρατιωτικό άγημα στη συνέχεια έφθασε στον Άγιο Γεώργιο όπου της επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από πλήθος κόσμου και τις Αρχές του τόπου.


Γιατί θεωρείται θαυματουργή η εικόνα


Η τοιχογραφία της Παναγίας Παραμυθίας βρισκόταν παλιά στη δεξιά άκρη του εξωνάρθηκα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.Οι πατέρες του μοναστηριού είχαν τη συνήθεια βγαίνοντας από το καθολικό , μετά το τέλος της ακολουθίας του Όρθρου, να την ασπάζονται. Εκεί ο Ηγούμενος έδινε τα κλειδιά της κλεισμένης στη διάρκεια της νύχτας πύλης της Μονής στον θυρωρό για να την ανοίξει.

 


Στις αρχές του 14ου αιώνα , στις 21 Ιανουαρίου, τελείωσε ο Όρθρος. Οι πατέρες αποσύρθηκαν στα κελλιά τους για να αναπαυθούν, μέχρι να αρχίσουν τα καθημερινά τους διακονήματα.


Τότε θα ανοιγόταν και η πύλη της Μονής. Δεν γνώριζαν ότι έξω από αυτήν παραμόνευαν πειρατές που ήταν τότε μάστιγα στις θάλασσες μας και την είχαν περικυκλώσει, έτοιμοι να εισβάλλουν για να καταστρέψουν τα πάντα.


Στο ναό βρισκόταν μόνος ο Ηγούμενος, αφοσιωμένος στην προσευχή του. Πετάχτηκε ξαφνικά ακούοντας μια φωνή, που δεν έμοιαζε με φωνή ανθρώπου. Έντρομος κοίταξε γύρω του. Δεν είδε κανένα. Συγκέντρωσε την προσοχή του και γεμάτος φόβο κατάλαβε ότι η φωνή προερχόταν από την εικόνα της Θεομήτορος. Με ευλάβεια τέντωσε το αυτί του για να ακούσει και η Παναγία του είπε : «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές».


Κατάπληκτος ο Ηγούμενος προσήλωσε τα μάτια του στην εικόνα. Αντίκρισε τότε ένα θαύμα. Η μορφή της Παναγίας ήταν ζωντανή. Ο  Ιησούς, ως βρέφος,  που κρατούσε στα χέρια της, πήρε και αυτός ζωή. Κίνησε το δεξί του χέρι και έκλεισε το στόμα της Μητέρας του, στρέφοντας προς αυτήν το φωτεινό πρόσωπό του.


Μια γλυκιά παιδική φωνή ακούστηκε να λέει: «Μη, Μητέρα μου, μην τους το λες. Άφησε τους να τιμωρηθούν, όπως τους αξίζει, γιατί αμελούν τα μοναχικά τους καθήκοντα».

 

Τότε η Παναγία σήκωσε ελαφρά το χέρι, συγκράτησε το χεράκι του Χριστού , έστρεψε λίγο προς τα δεξιά το πρόσωπο της και επανέλαβε πιο έντονα : «Μην ανοίξετε σήμερα την πύλη της Μονής, αλλά αφού ανεβείτε στα τείχη, να διώξετε τους πειρατές…Και κοιτάξτε να μετανοήσετε, γιατί ο Υιός μου είναι οργισμένος μαζί σας».


Επανέλαβε δε και για τρίτη φορά την προειδοποίηση.Μετά το διάλογο η Θεοτόκος και το Πανάγιο Βρέφος αποκαταστάθηκαν πάλι σαν εικόνα.


Ο Ηγούμενος κάλεσε όλους τους πατέρες τους διηγήθηκε όσα  συνέβησαν και τους επανέλαβε τα λόγια που είχε ακούσει από τα χείλη της Παναγίας.


Όλοι με κατάπληξη στράφηκαν προς το μέρος της θαυματουργού εικόνας και τότε είδαν πως η εικόνα είχε μεταμορφωθεί. Η σύνθεση της μεταβλήθηκε ολοκληρωτικά και δεν έμοιαζε καθόλου με την παλαιά εικόνα. Η Παναγία πλέον κρατούσε το χέρι του Χριστού κάτω από το στόμα της και έκλεινε το κεφάλι της δεξιά για να το αποφύγει. Η έκφραση του προσώπου της ήταν γεμάτη απέραντη επιείκεια, αγάπη, συμπάθεια και μητρική στοργή. Ο Χριστός παρόλο που εμφανίζονταν ως βρέφος είχε αυστηρό πρόσωπο, ως κριτής.


Η εικόνα αυτή θεωρείται αχειροποίητος γιατί πήρε τη μορφή, που έχει μέχρι σήμερα, χωρίς να επέμβει ανθρώπινο χέρι, αλλά έχοντας τη Χάρη του Θεού. Ονομάστηκε μάλιστα  «Παναγία Παραμυθία», δηλαδή Παρηγορήτρια γιατί ακριβώς ως τέτοια λειτούργησε έκτοτε.


Η εικόνα μεταφέρθηκε αργότερα σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι της Μονής. Μπροστά της οι μοναχοί διατηρούν ακοίμητο κανδήλι, ψάλλουν καθημερινά παράκληση και τελείται κάθε Παρασκευή Θεία Λειτουργία.


Άπειρα είναι έκτοτε τα θαύματα που μαρτυρούνται στη χάρη της Παναγίας Παραμυθίας, από απλό κόσμο που ζητά τη βοήθεια της.


Δείτε το βίντεο από την έλευση της εικόνας στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη το 2017.





Σελίδες