Το βουτυράτο κολοκάσι: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Το βουτυράτο κολοκάσι: Ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών

 


Για τους Κύπριους είναι μία σημαντική τροφή καθώς χρησιμοποιείται σε μία τεράστια ποικιλία πιάτων και γεύσεων. Πλέον το βρίσκουμε και στην Ελλάδα, σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με λαχανικά και είναι μια καλη ευκαιρία να το δοκιμάσετε, όχι μόνο για τη βουτυράτη γεύση του αλλά και για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του.

 

Το κολοκάσι προέρχεται από το είδος Colocasia esculenta και ανήκει στην Οικογένεια Araceae (μονοκοτυλήδονα φυτά). 


Η ιστορία του ξεκινά στη Μαλαισία και την Ινδία πριν από το 5000 π.Χ ενώ καλλιεργείται ακόμη συστηματικά σε περιοχές της Ασίας, της Δυτικής Αφρικής, την Αυστραλία και τα νησιά του ειρηνικού.


Τι είναι το κολοκάσι;


Στην ουσία πρόκειται για ένα βολβό αντίστοιχο της φημισμένης σελινόριζας ή ακόμη και της πατάτας. Ευδοκιμεί για 14 ολόκληρους μήνες μέσα στο χώμα σε υγρά και ζεστά κλίματα.


Είναι πλούσιο σε άμυλο και η γεύση του θυμίζει εκείνη της γλυκοπατάτας.Στο εσωτερικό του κυριαρχεί το λευκό χρώμα ενώ στη υφή είναι σκληρό όπως και η πατάτα. 


Τόσο το ίδιο το κολοκάσι όσο και τα φύλλα του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταναλωθούν ωμά καθώς εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, δυστυχώς διαθέτουν και μία εξαιρετικά τοξική ουσία, το οξαλικό ασβέστιο. Ουσία βεβαίως που χάνεται κατά την διάρκεια της βράσης.


Όσον αφορά τον όρο «υπερτροφή» που έχουμε αποδώσει στο κολοκάσι να πούμε πως το εν λόγω λαχανικό είναι πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο ενώ τα φύλλα του αποτελούν μία σημαντική πηγή βιταμινών Α και C.


Ο βολβός του διαθέτει επίσης βιταμίνες Β6, C, E ενώ χαρακτηριστικό είναι πως τα φύλλα του διαθέτουν περισσότερη πρωτεΐνη από τους βολβούς.


Στην Κύπρο μαγειρεύται με πολλούς τρόπους με πιο συνηθισμένο αυτόν με το χοιρινό στη γάστρα, τον οποίο δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε.






Πηγή πληροφοριών: itrofi

Σελίδες