Ο ιστορικός ναός του Χριστού και Αγίου Χαραλάμπου στον Άγιο Μύρωνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Ο ιστορικός ναός του Χριστού και Αγίου Χαραλάμπου στον Άγιο Μύρωνα

 



Στη νότια πλευρά του όμορφου οικισμού του Αγίου Μύρωνα, πάνω σε ένα λοφίσκο, είναι κτισμένος ο δίκλιτος ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του Αγίου Χαραλάμπου.


Πρόκειται για ένα ιστορικό ναό καθώς εκεί στις 8 Αυγούστου του 1866, ημέρα γιορτής του Αγίου Μύρωνα, αγιάστηκε ο Ιερός Λόγχος κίνηση που σήμανε την έναρξη της επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς στην επαρχία Μαλεβιζίου.


Ακριβή χρονολόγηση της ανέγερσης του δεν διαθέτουμε. Στην είσοδο του περιβόλου του φροντισμένου ναού υπάρχει ένα εξαιρετικό λιθανάγλυφο κατασκευασμένο από Καρπάθιο τεχνίτη κατά το έτος 18(7;)9. Οι υπόλοιπες πληροφορίες που αναγράφονται επάνω του δυστυχώς είναι αρκετά δυσανάγνωστες. Σίγουρα πάντως ο ναός είναι προγενέστερος αυτής της χρονολογίας.


Η δίκλιτη βασιλική της Μεταμόρφωσεως και του Αγίου Χαραλάμπου είναι φτιαγμένη μέσα σε ένα μικρό δασάκι από πεύκα και διαθέτει άνετο εξωτερικό χώρο γεγονός που επιτρέπει να τελούνται κάθε χρόνο εκεί τα περίφημα Ραύκεια, δηλαδή οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του οικισμού.


Παλιότερα το κτίσμα έφερε σοβά που δεν αναδείκνυε την εικόνα του. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει, εσωτερικά και εξωτερικά, ανακαίνιση με καθαίρεση σοβάδων και αρμολόγημα της πέτρας, με την οποία είχε εξ αρχής κτιστεί.


Στις 10 Νοεμβρίου του 2003 πραγματοποιήθηκαν τα «μικρά εγκαίνια», με πλύση των δυο Αγίων Τραπεζών και αντικατάσταση των φθαρμένων κατασάρκιων των ιερών εγκαινίων. Τα "μικρά εγκαίνια" τελέσθηκαν από το νυν Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριο, τότε επίσκοπο Κνωσού, επί ημερών του π. Νικολάου Κριτσωτάκη, εφημερίου στην ενορία του Αγίου Μύρωνα και πρωτοστάτη σε πολλά από τα έργα ανάδειξης του εκκλησιαστικού πλούτου του οικισμού.


Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως παλαιότερα ο συγκεκριμένος ναός ήταν νεκροταφειακός καθώς στον εξωτερικό χώρο του λειτουργούσε το νεκροταφείο του οικισμού. Το 1925 ωστόσο μεταφέρθηκε σε διαφορετική θέση κι έτσι η αυλή πλακοστρώθηκε.


Ο ναός πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου, ημέρα γιορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στις 10 Φεβρουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Χαραλάμπου. Επίσης τιμά τον Άγιο Σάββα, στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ έχει καθιερωθεί να τελούνται εκεί κι άλλες λειτουργίες στη διάρκεια του έτους, όπως όλα τα Σάββατα της μεγάλης Τεσσαρακοστής, την δεύτερη ή τρίτη μέρα του Πάσχα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, στη γιορτή της Αναλήψεως, στην γιορτή του Αγίου Πνεύματος καθώς και σε εκείνη των Αγίων Πατερών Παρθενίου και Ευμενίου.


Γενικότερα ο ναός είναι σε τακτική χρήση, αμέσως μετά τον καθεδρικό του Αγίου Μύρωνα, και μάλιστα υπάρχει παράδοση κάθε χρόνο κατά τον εορτασμό του Πάσχα να γίνεται λιτανεία στον εσπερινό της αγάπης, η οποία αρχίζει από το ναό του Αγίου Μύρωνος και τελειώνει σε εκείνο της Μεταμόρφωσεως.


(Οι πληροφορίες για το ναό προέρχονται από τον εφημέριο του Αγίου Μύρωνα π. Νικόλαο Κριτσωτάκη).



Το κλίτος του Αγίου Χαραλάμπου

Το κλίτος της Μεταμορφώσεως




Στο χώρο αυτό τελούνται τα Ραύκεια

Η λιθανάγλυφη είσοδος στον αύλειο χώρο 

Σελίδες