Ο περικαλλής ναός του Τιμίου Στουρού στο Νίππος Αποκορώνου Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ο περικαλλής ναός του Τιμίου Στουρού στο Νίππος Αποκορώνου Χανίων

 


Ο μεγαλοπρεπής ναός του Τιμίου Σταυρού είναι ο ενοριακός στον όμορφο ορεινό οικισμό Νίππος στον Αποκόρωνα Χανίων.


Στη θέση που βλέπουμε σήμερα την εκκλησία προϋπήρχε βυζαντινός ναός, ο οποίος όμως ήταν πολύ μικρός και δεν κάλυπτε τις ανάγκες του αυξημένου πληθυσμού στο Νίππος. Έτσι, δυστυχώς, γκρεμίστηκε και στη θέση του ανεγέρθηκε ένας πολύ μεγαλύτερος, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1924.


Οι κτήτορες του, Αριστείδης Παπαδάκης και Χρήστος Χριστουλάκης, είναι θαμμένοι στον αύλειο χώρο της εκκλησίας.


Από το βυζαντινό εκκλησάκι που γκρεμίστηκε σώζεται μέχρι σήμερα η φορητή εικόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που βλέπουμε τοποθετημένη σε εικονοστάσι κι επίσης τμήμα του τέμπλου του, που μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου (δείτε εδώ).


Ενθύμια του πρώτου ναού, που διατηρήθηκαν, είναι κι ένας σταυρός ευλογίας, μια μικρή εικόνα του Αγίου Αντωνίου καθώς και κάποια κεραμίδια που περισώθηκαν από το γκρέμισμα.


Το εσωτερικό του σύγχρονου ναού του Τιμίου Σταυρού εντυπωσιάζει. Ένα μεγάλο τμήμα του είναι τοιχογραφημένο ενώ κυρίαρχα υλικά στο τέμπλο και τα εικονοστάσια του είναι το μάρμαρο και το ξύλο.


Σε περίοπτη θέση είναι τοποθετημένη επίχρυση εικόνα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού που αφιέρωσε στο ναό ο Σύνδεσμος Νιππιανών Αττικής «Ο Τίμιος Σταυρός».


Για την ιστορία να πούμε πως το Νίππος, που σήμερα μετρά λιγότερους από 150 κατοίκους, ήταν παλιότερα ένα ζωντανό και με πολλές οικογένειες χωριό. Όπως μας είπε, ο επί πολλές δεκαετίες, εφημέριος του Μιχαήλ Χριστουλάκης, ηταν χωρισμένο, πριν το 1930, σε δυο ενορίες και διέθετε δυο ιερείς και συνολικά 13 εκκλησίες.



Η εικόνα που σώζεται από τον πρώτο ναό του Σταυρού







Σελίδες