Μανώλας Μινωτάκης: Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπητές φυσιογνωμίες του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Μανώλας Μινωτάκης: Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπητές φυσιογνωμίες του Ηρακλείου

 


Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και συμπαθητικές προσωπικότητες του μεταπολεμικού Ηρακλείου ήταν ο Μανώλας.


Ο μεγαλόσωμος αχθοφόρος, με την ευγενική ψυχή, είναι από τις φυσιογνωμίες που όλοι όσοι γνώρισαν δεν έχουν ξεχάσει και συχνά πυκνά κάνουν αναφορές σε αυτήν.




Ποιος ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Μανώλας;


Γεννήθηκε στην Καμάρα, ένα μικρό χωριουδάκι 300 μέτρα από τα Δελιανά Χανίων. Η οικογένεια του ήταν εύπορη και ο Παναγιώτης και η Κατερίνα, οι γονείς του,προσέφεραν τα πάντα στο γιο τους αλλά και στα άλλα δυο τους παιδιά, το Γιώργη και το Στυλιανό.


Για ποιο λόγο όμως εκείνος έφυγε από τα Χανιά στην εφηβεία του και μετακόμισε στο Ηράκλειο εργαζόμενος ως αχθοφόρος, δεν είναι γνωστό. 


Λέγεται πως ο Μανώλας αγάπησε μια κοπέλα που δεν ήθελαν για νύφη τους οι γονείς του κι έτσι εκείνος αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογενειακή θαλπωρή. Κατά μια άλλη εκδοχή προκάλεσε ένα δυστύχημα, κατά λάθος, κι αυτό δεν το άντεξε και θέλησε να φύγει από τον τόπο του για να ξεχάσει.


Παρά το «ατσούμπαλο» της εμφάνισης του ήταν ένας άνθρωπος απόλυτα γνωστικός και ιδιαίτερα ευαίσθητος. Παλιοί Ηρακλειώτες έχουν να διηγηθούν άπειρες ιστορίες βοήθειας που προσέφερε, χωρίς να το διατυμπανίζει, σε συνανθρώπους του. 


Επειδή ήταν ιδιαίτερα χειροδύναμος ήταν πολύ καλός στη δουλειά του και κατάφερνε να βγάζει ικανοποιητικό μεροκάματο.


Ήταν στ’ αλήθεια καλοκάγαθος και μειλίχιος και γι' αυτό αξιαγάπητος, αν και δεν έλειπαν τα πειράγματα σε βάρος του, λόγω της εμφάνισης του.


Την τελευταία του πνοή την άφησε στο γηροκομείο Χανίων ενώ τάφηκε στα Δελιανά.


Εκείνο που είναι λιγότερο γνωστό είναι πως στο πατρικό του σπίτι γεννήθηκε ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης Αλέξης Μινωτής (Μινωτάκης), που ήταν αδελφός του πατέρα του.


Μάλιστα ο οικείος δήμος εδώ και δεκαετίες σκέφτεται να αγοράσει το κτίσμα, να το επισκευάσει και να το μετατρέψει σε μουσείο.


Στο χωριό Γλώσσα έχουν μάλιστα φτιάξει κι ένα μικρό θεατράκι που το ονόμασαν «Αλέξης Μινωτής», κατόπιν πρωτοβουλίας του εκεί πολιτιστικού Συλλόγου και του τότε επαρχιακού γιατρού στα Δελιανά (δεκαετία 90).


(Πληροφορίες για το Μανώλα μας διέθεσε ο κ. Μιχάλης Βρετάκης)

Σελίδες