Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με το θαυματουργό αγίασμα στη θέση Νίρα του Αστριτσίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος με το θαυματουργό αγίασμα στη θέση Νίρα του Αστριτσίου

 


Στη θέση Νίρα, λίγο έξω από τον οικισμό του Αστριτσίου, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου με το θαυματουργό αγίασμα. 


Πρόκειται για ένα μονόχωρο καμαροσκεπή ναό, λιτό όπως συνήθως ισχύει σε ξωκλήσια. Ένα απλό ξύλινο τέμπλο, στο εσωτερικό του είναι το μόνο του στολίδι και φιλοξενεί δεσποτικές εικόνες φιλοτεχνημένες από το Γεώργιο Νικολαϊδη το 1952 και το 1955.

 

Η εκκλησία αυτή έχει να μας διηγηθεί μια ωραία ιστορία καθώς το κτίσμα της, που βλέπουμε σήμερα, ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην ίδια θέση όπου προϋπήρχε στέρνα κτισμένη όμως πάνω στα ερείπια παλιότερου βυζαντινού ναού.


Η ηλικιωμένη Περσεφόνη Τζανάκη μας διηγήθηκε πως κινήθηκαν οι διαδικασίες για να κτιστεί εκ νέου ένας ναός σε αυτό το σημείο.


Εκεί, σύμφωνα με την κ. Τζανάκη, υπήρχε, απ’ όταν η ίδια ήταν παιδί, η στέρνα του Λιμπράκη και οι γυναίκες του χωριού πήγαιναν κι έπλεναν τα ρούχα τους.


Το μέγεθος της στέρνας ήταν μεγάλο, κάλυπτε σχεδόν όλη την επιφάνεια της περιμέτρου του υφιστάμενου ναού. Μάλιστα στη νότια πλευρά της διακρίνονταν ακόμα ζωγραφιές, όπως τις περιέγραψε η ηλικιωμένη Αστριτσανή, αναφερόμενη βεβαίως σε σπαράγματα τοιχογραφιών του γκρεμισμένου ναού που υπήρχε εκεί και στη βάση του είχε φτιαχτεί η στέρνα.


Μια ανύπαντρη γυναίκα ,από την κοντινή Βόνη, κάποια στιγμή άρχισε να βλέπει στο όνειρο της τον Άγιο Ιωάννη ο οποίος στην τρίτη εμφάνιση του στο όνειρο της την πρόσταξε να πάει να περιγράψει όσα έβλεπε στον παπά Σωτήρη στο Αστρίτσι. Πράγματι η γυναίκα βρήκε τον ιερέα του χωριού και του διηγήθηκε πως είδε όνειρο τον Άγιο Ιωάννη με τον πατέρα του κοντά σε μια ελιά, που υπήρχε δίπλα σε μια στέρνα του Αστριτσίου.


Στο τελευταίο όνειρο ο Άγιος κινούμενος εκεί σκούντηξε τον πατέρα του, κατά λάθος, εκείνος πόνεσε και ο Άγιος του είπε "μη στεναχωριέσαι πατέρα ήλθε η κοπέλα να μας ελευθερώσει".


 Η γυναίκα που είδε το όνειρο όταν βρέθηκε με τον παπά Σωτήρη στο σημείο ξέσπασε σε κλάματα γιατί ήταν ακριβώς το σκηνικό που έβλεπε στα όνειρα της.


Κάπως έτσι, όπως γράφει στο βιβλίο του για το Αστρίτσι ο δάσκαλος Μιχαήλ Εμμ. Αλεξάκης, ξεκίνησε η προσπάθεια να κτιστεί εκ νέου ένας ναός εκεί με δωρεές των κατοίκων.


Το κτίσμα ολοκληρώθηκε το 1950 και εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουλίου 1960 από το μακαριστό Μητροπολίτη Κρήτης κυρό Ευγένιο Ψαλιδάκη. Τα έξοδα για την τελετή και τη γιορτή που ακολούθησε έγιναν τότε από τον ζεύγος Μιχαήλ και Ευτυχίας Ζερβάκη.


Το αγίασμα


Το υγρό στοιχείο όμως δεν χάθηκε από το σημείο αυτό. Μέσα στο ιερό του ναού υπάρχει οπή απ’ όπου μπορεί κανείς να αντλήσει νερό το οποίο θεωρείται αγίασμα. Πολλά θαύματα έχουν αναφερθεί από ανθρώπους που πίστεψαν στη δύναμη του και προσευχήθηκαν να τους βοηθήσει.


Η κ. Τζανάκη θυμάται ένα νεαρό κορίτσι που είχε αγκούτσακα στο πόδι (μυρμηγκιά) και κατά λάθος τον έκοψε όταν άρχισε να το ξυρίζει. Η πληγή ήταν μεγάλη και όταν πήγε στο γιατρό της είπε πως μόνη λύση ήταν ο καυτηριασμός. Το κορίτσι δεν ήθελε όμως να υποστεί αυτή τη διαδικασία και έτσι η μάνα της αποφάσισε να την πηγαίνει κάθε Σάββατο στον Άγιο Ιωάννη, όπου έπλενε την πληγή με το αγίασμα. Έτσι έγινε σύντομα καλά και μάλιστα χάθηκε εντελώς και το σημάδι.


Οι κάτοικοι του Αστριτσίου, που γνωρίζουν τις θαυμαστές ιδιότητες του αγιάσματος, φροντίζουν να παίρνουν και να έχουν πάντα στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας το όποτε παραστεί ανάγκη.


Ο Άγιος Ιωάννης στη Νίρα τιμάται στις 8 Μαΐου και στις 26 Σεπτεμβρίου. Παλιότερα στην περιοχή αυτή εξελίσσονταν μεγάλο πανηγύρι με καλύβες-υπαίθρια καφενεία, που στήνονταν κάτω από τις ελιές και βέβαια λυράρηδες και χορούς μέχρι πρωίας.


Ελένη Βασιλάκη




Μέσα σε αυτή την οπή τρέχει το αγίασμα



Σελίδες