Αναβιώνει το τελετουργικό του περισχοινισμού στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον Πατσίδερο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Αναβιώνει το τελετουργικό του περισχοινισμού στο ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στον Πατσίδερο

 


Ένα παλιό, και στις μέρες σπάνιο, τελετουργικό θα αναβιώσουν στον Πατσίδερο το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.


Πρόκειται για τον περισχοινισμό, δηλαδή το κύκλωμα του ναού του Μιχαήλ Αρχαγγέλου, με βαμβακερό νήμα, το οποίο στη συνέχεια θα βουτηχτεί σε κερί, θα ευλογηθεί και θα κοπεί σε κομμάτια για να μοιραστεί στους πιστούς.


Την τελετουργία του περισχοινισμού αναβιώνουν κάτοικοι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού ξυπνώντας μνήμες από το παρελθόν, τότε που ο περισχοινισμός αποτελούσε συχνή πρακτική, αφού συχνές ήταν οι φυσικές καταστροφές και οι πανδημίες, από τις οποίες ο κόσμος ήθελε να προστατευθεί.


Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος είναι προστάτης του Πατσιδέρου και εδώ και περίπου 20 μέρες τυλίχθηκε σε όλη την περίμετρο του επτά φορές με νήμα, το οποίο ως το Σάββατο θα έχει λειτουργηθεί επτά φορές. Μετά θα αφαιρεθεί από το ναό, θα βουτηχτεί σε υγρό κερί και θα δοθεί στους πιστούς για να το έχουν ως φυλακτό και να τους προστατεύει.


Το ζώσιμο των εκκλησιών ακόμα και χωριών ήταν παλιότερα μια συνηθισμένη πρακτική σε περιπτώσεις απανωτών θανάτων, επιδημιών, φυσικών καταστροφών αλλά και σε άλλες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρει ο Νίκος Ψιλάκης στο βιβλίο του για τις Λαϊκές Τελετουργίες στην Κρήτη.



Με το ζώσιμο θεωρείται πως σχηματίζεται ένας μαγικός κύκλος που αποκλείει τον εσωτερικό χώρο και τον καθιστά απροσπέλαστο.


Στις Δαφνές, που προστάτης είναι η Αγία Ζώνη, γινόταν παλιά μεγάλος περισχοινισμός ολόκληρου του χωριού. Στην πορεία των ετών όμως προτιμήθηκε, για λόγους πρακτικούς, ο περισχοινισμός μόνο του ναού επειδή αυτός αντιπροσωπεύει το εφέσιο ιερό και μέσω αυτού ολόκληρη την κοινότητα.

Σελίδες