Στην Κάτω Βρύση στο Αστρίτσι με τα αιωνόβια πλατάνια και το άφθονο νερό - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Στην Κάτω Βρύση στο Αστρίτσι με τα αιωνόβια πλατάνια και το άφθονο νερό

 


Το Αστρίτσι είναι ένα χωριό στενά συνδεδεμένο με το υγρό στοιχείο, λόγω των πηγών του. Το νερό έγινε αφορμή για να αναπτυχθεί, οικονομικά, αυτός ο τόπος προσφέροντας παράλληλα στους κατοίκους του, αλλά και σε επισκέπτες, σημεία καταπράσινα και πανέμορφα που τοποθετούν τον οικισμό στο χάρτη με τις περιοχές που αξίζει κανείς να επισκεφθεί, όλες τις εποχές του χρόνου.


Η Κάτω Βρύση, με τα ψηλά πλατάνια και το τρεχούμενο νερό, απ’ όπου διέρχεται το φαράγγι του Αι Γιάννη, είναι το κύριο σημείο ανάδειξης αυτού του υγρού στοιχείου. Στην περιοχή αυτή φιλοξενείται κάθε χρόνο το περίφημο Πολιτιστικό Κάμπινγκ, γνωστό σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη νεολαία, η οποία στη διάρκεια της διοργάνωσης του  διασκεδάζει, εκφράζεται και δημιουργεί, πολιτιστικά και κοινωνικά.


Κατηφορίζοντας στην Κάτω Βρύση το πρώτο που βλέπουμε, να δεσπόζει, είναι η πετρόκτιστη βρύση, (στην πραγματικότητα εδώ υπάρχουν πολλές βρύσες με μια δίχωρη δεξαμενή) η οποία κατασκευάστηκε το 1936 ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα.


Σήμερα αισθητικής αξίας αλλά κάποτε σημείο απ’ όπου οι γυναίκες του χωριού αντλούσαν νερό για τις ανάγκες των σπιτιών τους ενώ οι άντρες πότιζαν τα ζώα τους. Κατέβαιναν από ένα απότομο χωμάτινο μονοπάτι, που σήμερα έχει κλείσει, ακριβώς απέναντι από τη βρύση, για να κόψουν δρόμο και να μην χρειαστεί να κάνουν τον κύκλο του χωριού.


Μάλιστα, όπως μάθαμε, από το ανεβοκατέβασμα και τις συχνές στάσεις των γυναικών για να ξεκουραστούν, είχαν διαμορφωθεί από την καθημερινή χρήση σημεία, στο πλάι του μονοπατιού, όπου ακουμπούσαν με ασφάλεια τα πήλινα σταμνιά τους για να πάρουν μια ανάσα.


Η  διαμορφωμένη πλατεία με το μικρό θεατράκι, μπροστά από τη βρύση, γεμίζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Προχωρώντας λίγο πιο κάτω μια μικρή ταβέρνα-καφενείο, με μεγάλους ξυλόφουρνους, για τις ανάγκες του Πολιτιστικού Κάμπινγκ, και όχι μόνο, ξεχωρίζει κοντά στο μικρό καταρράκτη (Κουτσουνάρα τον λένε οι ντόπιοι), που σχηματίζουν τα νερά των άφθονων πηγών της περιοχής.


Εκεί διακρίνονται οι  ευρύχωρες, λαξευμένες, πέτρινες γούρνες όπου κάποτε έπλεναν τα ρούχα τους οι Αστριτσανές και σήμερα κολυμπούν και χαίρονται πάπιες.


Στη ρεματιά του Αστριτσίου, όπου και η Κάτω Βρύση, δυτικά του χωριού, συναντάμε τουλάχιστον τρείς μεγάλες πηγές κι άλλες τρεις μικρότερες ,οι οποίες λέγεται πως αποτελούν την αφετηρία του αρχαίου ποταμού Τρίτωνα, σημερινός Καρτερός.


Πιο πάνω από τη βρύση ο περίφημος Νεραιδόσπηλιος (δείτε εδώ) και πολλά γόνιμα περβόλια με οπωροφόρα δέντρα. 


Σε κοντινή απόσταση δυο ξεχωριστές εκκλησίες, με σημαντικό παρελθόν, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και το Άξιον Εστί. Βέβαια ανάμεσα στα περβόλια αν ψάξει κανείς θα βρει τα ερείπια μιας ακόμα εκκλησίας, της Αγίας Μαρίνας, που δυστυχώς τα απομεινάρια της έχουν καλυφθεί από θάμνους.


Για την ιστορία να πούμε πως αφορμή η φήμη της Κάτω Βρύσης να ταξιδέψει παντού στάθηκε το Πολιτιστικό Κάμπιγνκ που οργανώνει η αυτοδιοικούμενη ομάδα «Επί Σκηνής», σε συνεργασία με το  Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, κάθε χρόνο Ιούλιο με αρχές Αυγούστου. 


Σε αυτή την καταπράσινη ρεματιά φοιτητικές θεατρικές ομάδες παρουσιάζουν το έργο τους, οργανώνονται εκδηλώσεις με χορό, τραγούδι, εικαστικά κι ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς πως φέρνει κοντά νέους ανθρώπους και τους επιτρέπει να εκφραστούν.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αστριτσίου αλλά και το σύνολο των κατοίκων του οικισμού αγκαλιάζει τη διοργάνωση και τη στηρίξει εδώ και πολλά χρόνια. 


Δεν είναι τυχαίο που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη έργα στην Κάτω Βρύση, τα οποία βελτιώνουν την αισθητική και λειτουργικότητα του χώρου, για να μπορεί να δέχεται με ασφάλεια πολύ περισσότερους, και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, επισκέπτες.










Σελίδες