Η όμορφη Κρήνη στην Καλλονή Πεδιάδος: Συνύπαρξη βυζαντινού και οθωμανικού στοιχείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Η όμορφη Κρήνη στην Καλλονή Πεδιάδος: Συνύπαρξη βυζαντινού και οθωμανικού στοιχείου

 


Στην Καλλονή Πεδιάδος, πάνω στην κεντρική οδική αρτηρία του οικισμού που τον συνδέει με τα γύρω χωριά, βρίσκεται μια εντυπωσιακή κρήνη.


Κουβαλά επάνω της σχεδόν όλη την ιστορία του χωριού, που κατά το παρελθόν ονομαζόταν Σκιλλούς, από το γνωστό φυτό που προφανώς φύονταν σε αφθονία στην περιοχή (σκιλλοκρεμμύδα).


Η κρήνη είναι περίτεχνη με όμορφα λαξευμένα πάνω στην πέτρα σχέδια φυτών και όχι μόνο.


Ένας βυζαντινός δικέφαλος αετός δεσπόζει πάνω από τον κρουνό της, πλαισιωμένος από λουλούδια. Και ο ίδιος ο κρουνός δεξιά και αριστερά του, μέσα σε πλαίσια, φέρει φυτικό διάκοσμο.


Η κρήνη λέγεται πως πρωτοκατασκευάστηκε κατά τη Β Βυζαντινή περίοδο αλλά ανακαινίσθηκε στην Τουρκοκρατία, όπως φαίνεται και από την επιγραφή, με αραβικούς χαρακτήρες, που προστέθηκε στο επάνω τμήμα της από τον Οθωμανό ανακαινιστή της.


Αξίζει να επισημάνουμε πως η πρώτη γραπτή αναφορά στο χωριό της Καλλονής, με το όνομα Sikillu, υπάρχει σε συμβόλαια του 1271. Όμως ο τόπος αυτός μοιάζει να κατοικείται αδιάλειπτα τουλάχιστον από την Μινωική περίοδο, ίχνη της οποίας συναντάμε στη θέση "Φανάρι" όπου και εντοπίστηκαν απομεινάρια  μινωικού οικισμού όπως επίσης όστρακα και ειδώλια της αρχαϊκής εποχής.








Σελίδες