Σινδόνια: Ένα από τα πιο όμορφα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Σινδόνια: Ένα από τα πιο όμορφα φυτά που ανθίζουν το χειμώνα

 


Είναι η εποχή που δεν μπορείς να τη συναντήσεις χωρίς να κοντοσταθείς και να τη θαυμάσεις.


Χωρίς φύλλα, μόνο με πανέμορφα άνθη, αποτελεί ένα χάρμα οφθαλμών μέσα στο γκρίζο του χειμώνα.


Η σινδόνια ή τσιντόνια ή ανθοκυδωνιά (Chaenomeles japonica) είναι ένας πανέμορφος φυλλοβόλος θάμνος, με αγκάθια, που ανθίζει συνήθως το Φεβρουάριο, χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο το να τη δούμε ανθισμένη το Γενάρη.


Το χειμώνα βλέπουμε τα άνθη της και την άνοιξη εμφανίζονται τα φύλλα της, που είναι γυαλιστερά, βαθυπράσινα. Τα χρώματα των λουλουδιών της διαφέρουν από πορτοκαλοκόκκινα ή κοραλί μέχρι και λευκά.


Λένε όσοι ξέρουν καλά αυτό το φυτό πως μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε έδαφος αν και συνήθως προτιμά τα γόνιμα εδάφη, ενώ δεν πτοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες.


Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα ενώ χρησιμοποιείται και ως φράκτης, εφόσον κλαδευτεί σωστά, πράγμα που γίνεται στο τέλος της άνοιξη ή αρχές φθινοπώρου.


Οι φωτογραφίες μας είναι από το Αλάγνι, από ένα μετόχι λίγο έξω από τον οικισμό όπου έχει φυτευτεί σχεδόν πάνω σε τσιμέντο όμως αυτό δεν την εμποδίζει να φορέσει το καλύτερο φόρεμα της και να κλέψει το βλέμμα μας.







Σελίδες