Ότι απέμεινε από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις ραντάρ στην Έδερη Γουβών: Εικόνες ντροπής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Ότι απέμεινε από τις αμερικανικές εγκαταστάσεις ραντάρ στην Έδερη Γουβών: Εικόνες ντροπής

 


Ξέρετε ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο στην Ελλάδα; Αξιοποίηση χώρων που κατασκευάστηκαν για κάποια μεγάλη διοργάνωση ή αφέθηκαν από άλλους χρήστες τους και περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο.


Διαβάζουμε στη σελίδα του Υπουργείο Άμυνας την απάντηση που έδωσε το Σεπτέμβριο του 2010 σε ερώτηση του βουλευτή Κώστα Αϊβαλιώτη για τα ραντάρ στο βουνό Έδερη στις Γούβες.


Ο βουλευτής ρωτούσε αν εξακολουθούν να υπάρχουν στο σημείο τα δύο ραντάρ, αν κάποιο έχει απομακρυνθεί και για ποιο λόγο.


Η απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διόλου κατατοπιστική, ανέφερε πως  πλέον τα ραντάρ  δεν υπάρχουν στο σημείο (πού πήγαν όμως δεν λέει)  και προσθέτει πως τα εναπομείναντα μεταλλικά στοιχεία τους θα αποσυρθούν καθώς αποτελούν εμπόδιο στην εκμετάλλευση του χώρου με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.


Έχουν περάσει έκτοτε σχεδόν 11 χρόνια αλλά όχι μόνο εκμετάλλευση του χώρου δεν είδαμε αλλά αντίθετα εκείνο που αντικρίζει όποιος ανηφορίζει στην περιοχή είναι μια εικόνα ντροπής.


Θα μου πείτε εδώ αφήσαμε κολυμβητήρια και ένα σωρό άλλες εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για την Ολυμπιάδα του 2004 να καταστραφούν και να γίνουν αντικείμενο για πλιάτσικο και δεν θα αφήσουμε μια εγκατάσταση που έγινε με λεφτά των Αμερικανών;


Οι φωτογραφίες που μας διέθεσε ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, από πρόσφατη επίσκεψη του στην κορυφή της Έδερης προκαλούν θλίψη.


Όλη η εγκατάσταση έχει διαλυθεί, όποιος πρόλαβε να πάρει ότι είχε απομείνει μετά την αφαίρεση των δύο ραντάρ το πήρε, και ότι έμεινε γκρεμίζεται παραδομένο στη φθορά του χρόνου.


Δεν ξέρουμε τι σχέδια είχε η Πολεμική Αεροπορία γι, αυτό το χώρο, που πλέον της ανήκει, το σίγουρο είναι πως έχει ξεχάσει ότι πρόκειται για ιδιοκτησία της.


Για την ιστορία να πούμε πως πάνω στο βουνό της Έδερης το 1964 είχαν τοποθετηθεί δυο τεράστια στρατιωτικά ραντάρ, που χάρην αστεϊσμού οι ίδιοι οι Αμερικανοί που τα χρησιμοποιούσαν τα αποκαλούσαν «Αυτιά του Μίκυ Μάους».


Λεπτομέρειες για το λόγο παρουσίας τους στο σημείο δεν είναι δουλειά μας να αναζητήσουμε και να παραθέσουμε.


Εκείνο που γνωρίζουμε είναι πως μετά το κλείσιμο της Αμερικανικής Βάσης στις Γούρνες και την απομάκρυνση των Αμερικανικών δυνάμεων από την ευρύτερη περιοχή εγκαταλείφθηκαν και τα ραντάρ τους στην Έδερη


Και δεν θα το πιστέψετε ( πρωτότυπο;) αλλά παλιατζήδες πιάστηκαν στα πράσα  την ώρα που προσπαθούσαν να ξηλώσουν τα σίδερικά από τα ραντάρ και να τα πουλήσουν ως παλιοσίδερα. 


Ο τότε Δήμος Γουβών πρόλαβε στο παρά πέντε και με τη βοήθεια της Αστυνομίας συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού που προσπαθούσε να μεταφέρει τα σιδερένια κομμάτια  σε σκραπατζίδικο. 


Σήμερα πάντως  ραντάρ στο σημείο δεν υπάρχουν. Είδαν κι απόειδαν με την αδιαφορία μας και ίσως να πέταξαν μόνα τους ή να έβγαλαν πόδια και να έφυγαν...


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ  η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα


Την εποχή που τα ραντάρ και η εγκατάσταση λειτουργούσαν πλήρως

Ότι απέμεινε σήμερα







Η εικόνα από ψηλά στην κορυφή της Έδερης

Τα αυτιά του Μίκυ Μάους που...χάθηκαν





Σελίδες