Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο δρόμο για τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στο δρόμο για τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου


Στο δρόμο προς τη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, στην Κίσαμο Χανίων, και σ’ ένα μικρό πλάτωμα  με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης.


Δεν είναι ένα παλιό κτίσμα ωστόσο η θέση όπου έχει ανεγερθεί είναι εξαιρετική αφού μοιράζεται τη μοναξιά του με τη γαλάζια θάλασσα και τον απέραντο ουρανό. Λίγο φλισκούνι που φυτρώνει κοντά στο νότιο τοίχο του συμπληρώνει με αρώματα το εντυπωσιακό σκηνικό, όπου μόνιμη είναι η παρουσία κοπαδιών από κατσίκες που βόσκουν αμέριμνες και αναζητούν λίγο σκιά γύρω από το κτίσμα, ανάλογα με τη θέση του ήλιου.


Η Αγία Ειρήνη κτίστηκε με δωρεές από τις οικογένειες Παρασκάκη, Ρεβελάκη, Λεκοτονετάκη και Κωνσταντίνου Γεωργιλάκη, όπως διαβάζουμε σε μαρμάρινη πλάκα κάτω από το καμπαναριό.


Ο ναός είναι μονόχωρος και μετά βίας χωρά τον ιερέα, τον ψάλτη και 2-3 πιστούς όμως στ’ αλήθεια ποιος θα θελε να μείνει μέσα όταν έξω υπάρχει αυτό το σκηνικό που σε φέρνει εγγύτερα στο δημιουργό του;


Οι δωρητές της μικρής εκκλησίας τη στόλισαν με ξύλινο τέμπλο όπου, πέρα από τη δεσποτική εικόνα της τιμώμενης Αγίας Ειρήνης, βλέπουμε αυτές της Παναγίας βρεφοκρατούσας, του Χριστού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.








Σελίδες