Τα πρώτα jackfruits στη χώρα παρήχθησαν σε θερμοκήπιο του Πλατανιά:Υπερτροφή με προοπτικές - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Τα πρώτα jackfruits στη χώρα παρήχθησαν σε θερμοκήπιο του Πλατανιά:Υπερτροφή με προοπτικές

 


Τα πρώτα jackfruits στην Ελλάδα παρήχθησαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πλατανιά.


Ο Μανόλης Κουκουτσάκης έχει κάθε λόγο να νιώθει χαρούμενος καθώς μετά από 7-8 χρόνια το δέντρο του Artocarpus heterophyllus που είχε φυτέψει μέσα στο θερμοκήπιο του φυτωρίου του κάρπισε.


Ο ίδιος μας είπε πως είχε απογοητευθεί και το είχε παρατήσει βλέποντας πως τα χρόνια περνούσαν και το τροπικό αυτό δέντρο έπαιρνε ύψος αλλά δεν έκανε φρούτα.


Φέτος όμως ήταν η χρονιά του και μάλιστα το παρατήρησε τρίτο άτομο, που είχε μπει μέσα στο θερμοκήπιο, και του έδειξε τους τρείς καρπούς, δύο ώριμους κι έναν στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης.


Ο κ. Κουκουτσάκης ασχολείται επαγγελματικά με την πώληση φυτών κι έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα τροπικά, εκ των οποίων μπορεί κανείς να βρεί στο φυτώριο του περί τα 30 διαφορετικά είδη.


Τώρα που επιβεβαίωσε πως και το jackfruit μπορεί να δώσει καρπούς στην Κρήτη θα το προσθέσει στη γκάμα των φυτών προς πώληση θεωρώντας πως το ήπιο κλίμα σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού μπορεί να αποδειχθεί ιδανικό για την καλλιέργεια του.


Τι είναι ο αρτόκαρπος 


Τι είναι όμως το περίφημο jackfruit για το οποίο ο λόγος, ή κατά το ελληνικόν αρτόκαρπος;


Πρόκειται για ένα είδους που κάποιοι  ισχυρίζονται πως θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από την πείνα.


Είναι μια υπερτροφή που εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί βασικό είδος στη χορτοφαγική κουζίνα, καθώς λειτουργεί ως υποκατάστατο κρέατος.


Το Jackfruit έχει την όψη ενός εξωτικού φρούτου, με αγκαθωτή εξωτερική επιφάνεια σε κίτρινο ή πράσινο χρώμα.


Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε πως η γεύση του, όταν έχει ωριμάσει για τα καλά,  είναι γλυκιά και μεταξύ μήλου, ανανά, μάνγκο και μπανάνας.


Πρωτοεμφανίσθηκε στα δάση της Ινδίας αλλά  πλέον καλλιεργείται στην Ταϊλάνδη, Αφρική, Βραζιλία και Φιλιππίνες αλλά και στις ΗΠΑ. Ο καρπός του μπορεί να φθάσει σε βάρος μέχρι και τα 45 κιλά.


Η διατροφική του αξία ανά 100 γραμμάρια


Θερμίδες   95 kcal

Πρωτεΐνη   1.72 g

Υδατάνθρακες    24 g

Λιπαρά      0.64 g

Φυτικές Ίνες 1.6 g

Βιταμίνη C 6.7 mg

Ασβέστιο   34 mg

Σίδηρο       0.6 mg

Μαγνήσιο  0.2 mg

Νάτριο       3 mg


Το Jackfruit είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα οφέλη στην υγεία.      


Τρόπος κατανάλωσης


Το Jackfruit μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο σε  γλυκά και αλμυρά πιάτα, ανάλογα με την ωρίμανση του. Τα άγουρα φρούτα έχουν γενικά την καλύτερη γεύση σε αλμυρές συνταγές ενώ η γλυκύτητα των ώριμων φρούτων είναι ιδανική για επιδόρπια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπες ή να καταναλωθεί με γιαούρτι. Με τα ανάλογα καρυκεύματα λένε πως όταν μαγειρευθεί μπορεί να μοιάζει σε γεύση με κοτόπουλο ή χοιρινό.

 

Τα σπόρια από το Jackfruit είναι επίσης βρώσιμα καθώς μπορούν να ψηθούν ή να βράσουν και στη συνέχεια να συνδυαστούν με καρυκεύματα. 


Ελένη Βασιλάκη


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το Mednutrition )


Τα πρώτα φρούτα αρτόκαρπου στο θερμοκήπιο του Πλατανιά 



Τσ δυο πρώτα ωρίμασαν περιμένουν και το τρίτο 



Σελίδες