"Μη φας έχουμε γλαρόσουπα" : Πως προέκυψε αυτή η έκφραση και πότε τη λέμε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

"Μη φας έχουμε γλαρόσουπα" : Πως προέκυψε αυτή η έκφραση και πότε τη λέμε

 


Πασίγνωστη είναι η μάλλον ειρωνική έκφραση: « μην φας, έχουμε γλαρόσουπα» που συνήθως χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να πούμε σε κάποιον πως ματαιοπονεί και προσπαθεί να καταφέρει το ανέφικτο.


Παρατηρώντας αυτές τις ημέρες τα σμήνη γλάρων που αναζητούσαν τροφή στη θάλασσα, μπροστά από το παραλιακό μέτωπο της Αλικαρνασσού, διερωτήθηκα πως προέκυψε αυτή η έκφραση και τι κρύβει πίσω της.


Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, αναφέρει πως στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο, υπάρχουν δυο είδη γλάρων: ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) και Ασημόγλαρος (Larus cachinnans) και προσθέτει πως στο Μωσαϊκό Νόμο ο γλάρος , μεταξύ άλλων ειδών του ζωικού βασιλείου, θεωρούνταν ακάθαρτο πτηνό και απαγορευόταν η βρώση του.


Επομένως οι πιστοί των Βιβλικών θρησκειών (Εβραίοι, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι ) δεν θα έτρωγαν γλάρους, ούτε λογικά τους θεωρούσαν λαχταριστό έδεσμα, που θα το περίμεναν πως και πως στο τραπέζι τους, κρατώντας την όρεξή τους , καιμη τρώγοντας κάτι άλλο.


Μια εξήγηση λοιπόν θα μπορούσε να είναι αυτή, καθαρά θρησκευτική.


Μια άλλη και μάλλον περισσότερο λογική έχει να κάνει με τις τροφές που συνήθως τρώνε οι γλάροι και προέρχονται από σκουπίδια.




Το κρέας του γλάρου έχει διαπιστωθεί πως έχει υψηλή συγκέντρωση του βακτηρίου Campylobacter που προκαλεί εντερίτιδα. 


Πρόκειται για μια κοινή βακτηριακή μόλυνση που οδηγεί σε αρκετά έντονη γαστρεντερική αναστάτωση και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 εβδομάδες, με συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο και τακτικές επισκέψεις στην τουαλέτα .


Είτε από θρησκευτικής απόψεως το δούμε πάντως είτε από υγειονομικής οι γλάροι δεν πρέπει να τρώγονται, ούτε σε σούπα ούτε με άλλο τρόπο. Είναι καλύτερα να τους απολαμβάνουμε όταν πετούν και «χορεύουν» στον αέρα ψάχνοντας για την τροφή τους, όπως στο βίντεο που ακολουθεί.




Σελίδες