Άι Γιάννης ο Ρηγολόγος στο Κεντροχώρι: Ένας τοιχογραφημένος ναός που υποφέρει εσωτερικά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Άι Γιάννης ο Ρηγολόγος στο Κεντροχώρι: Ένας τοιχογραφημένος ναός που υποφέρει εσωτερικά


 
Στους νότιους πρόποδες του όρους Κέντρος και λίγο έξω από τον οικισμό του Κεντροχωρίου, στη θέση που οι ντόπιοι ονομάζουν Καλαμιάρη, βρίσκεται ο βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννου του Ρηγολόγου.

Πρόκειται για ένα μονόχωρο, καμαροσκεπή ναό που όποιος τον δει εξωτερικά δεν θα καταλάβει πως χρονολογείται τουλάχιστον από την Ενετοκρατία.


Ήταν ένας ναός πλούσια τοιχογραφημένος, από τον 14ο αιώνα, όμως δυστυχώς σήμερα μόνο σπαράγματα από το διάκοσμο του σώζονται κι αυτά σε κακή κατάσταση.


Σε σημεία της οροφής και ψηλά στους τοίχους όχι μόνο έχουν διαλυθεί οι τοιχογραφίες αλλά και όλο το επίχρισμα με αποτέλεσμα οι πέτρες, με τις οποίες κατασκευάστηκε το κτίσμα, να ξεπροβάλλουν, έτοιμες να πέσουν κι εκείνες.


Μέριμνα για τη διάσωση του, παρά την σχετική επιθυμία της Ενορίας του Κεντροχωρίου και των κατοίκων του, δεν υπάρχει κι έτσι βλέπουμε εξωτερικά, που έχουν γίνει εργασίες ανακαίνισης, ο ναός να παρουσιάζει καλή εικόνα αλλά εσωτερικά να έχει μεγάλο πρόβλημα.


Παρόλη την κακή κατάσταση του ωστόσο διακρίνεται στην κόγχη του Ιερού ο Παντοκράτορας και κάτω απ' αυτόν οι συλλειτουργούντες ιεράρχες.


Επίσης ελάχιστα σώζονται σε σημεία του ναού αγιογραφίες όπως του Αγίου Ιωάννη, τμήμα της παράστασης του Ευαγγελισμού, των Εισοδίων της Θεοτόκου κι άλλες παραστάσεις περισσότερο δυσδιάκριτες.


Όπως μας ενημέρωσε ο εφημέριος του χωριού, π. Κωνσταντίνος Χασρουράκης, παλιότερα η εικόνα του ναού ήταν άθλια και εξωτερικά αφού ήταν μισοθαμμένος στο χώμα. Έτσι μια και η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επιτρέπει παρεμβάσεις στο εσωτερικό του καθάρισαν και ευπρέπισαν έστω εξωτερικά την εκκλησία.


Γύρω απ, αυτήν πάντως, παρότι κατοίκηση δεν φαίνεται, το περιβάλλον μαρτυρά έντονα την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος. Χορταριασμένα τεράστια αλώνια παραπέμπουν σε καλλιέργειες σιτηρών που σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή.

 













Έπεσαν οι τοιχογραφίες, έπεσε το επίχρισμα και φάνηκαν οι πέτρες... μέχρι να πέσουν κι αυτές 



Σελίδες