Γνωριμία με τον Παλίγκρεμνο στις 28 Οκτωβρίου-Δράση ενημέρωσης για το σημαντικό γεώτοπο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Γνωριμία με τον Παλίγκρεμνο στις 28 Οκτωβρίου-Δράση ενημέρωσης για το σημαντικό γεώτοπο

 


ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΈΝΩΝ

Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και ανάδειξη του Παλίγκρεμνου στον Πλακιά Ρεθύμνου οργανώνει την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου με τη στήριξη φορέων.

 

Ο καθαρός και κάθετος ασβεστολιθικός βράχος που δεσπόζει πάνω από ένα μοναδικό οικοσύστημα των παράκτιων αμμοθινών στα ανατολικά του Πλακιά αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεώτοπους της Κρήτης. 

 

Θα μπορούσε να αναδειχθεί σε τοπίο γεωλογικής, ιστορικής και πολιτισμικής αξίας για την ευρύτερη περιοχή; Στην ερώτηση αυτή θα επιχειρηθεί να δοθούν απαντήσεις στις 28 Οκτωβρίου στην ενημερωτική δράση κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν από κοντά το γεωφυσικό και πολιτισμικό πλούτο του Παλίγκρεμνου.

 

Στη διάρκεια της θα γίνει σύντομη παρουσίαση της τοποθεσίας και των ειδικών χαρακτηριστικών της, γνωριμία με την αναρρίχηση και μια σύντομη πεζοπορία που θα ακολουθεί τα «χνάρια» του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου ανατολικά του κάθετου βράχου.

 

Στη συνέχεια θα γίνει τοποθέτηση από ομάδες και συλλόγους σχετικά με τα τελευταία νέα της ανοικοδόμησης τουριστικής μονάδας πάνω από τον Παλίγκρεμνο. Τη δράση στηρίζουν και συμμετέχουν ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, ο ΕΟΣ Ηρακλείου και οι ΦΥΣΗτΗΡες.

 

Αυτονόητη για τους συμμετέχοντες η τήρηση μέτρων προστασίας (μάσκες και αποστάσεις) αλλά και ασφαλείας (ειδικά για τους αναρριχητές)

 


 

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

10:15 π.μ.

Συνάντηση στις αμμοθίνες - συντονισμός

 

10:30 π.μ.

Ενημέρωση από τον Δρ. Γεωλογίας Χαράλαμπο Φασουλά, ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης και Υπεύθυνο τμήματος Γεωποικιλότητας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για τα γεωλογικά, οικολογικά και τοπογραφικά χαρακτηριστικά του Παλίγκρεμνου. Ο κ. Φασουλάς θα αναφερθεί στην ιστορία διαμόρφωσης του ιδιαίτερου αυτού τοπίου και τα χαρακτηριστικά του. 

 

11:30 π.μ.

Πεζοπορία με τον ΕΟΣ Ηρακλείου & Ρεθύμνου: Στόχος η γνωριμία της βιομηχανικής πλευράς του αξιοθέατου. Η δημοσιογράφος, μέλος του ΕΟΣ Ηρακλείου, Ελένη Βασιλάκη, θα ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στην ιστορικής σημασίας διαδρομή.

 

1:15 μ.μ.

Αναρρίχηση με το Cretan Climbing Community & Ελατήριο: Οι αναρριχητικές κοινότητες του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου θα αναδείξουν την αναρριχητική πλευρά του Παλίγκρεμνου. Θα γίνει μια σύντομη Ιστορική αναδρομή του αναρριχητικού παρελθόντος του πεδίου και προαιρετική γνωριμία με την αθλητική αναρρίχηση σε όσους το επιθυμούν.

 

Σελίδες