Οι Σουβλωτοί Βολάκοι στο δρόμο προς Λαμνώνι Σητείας και τα χαράγματα τους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Οι Σουβλωτοί Βολάκοι στο δρόμο προς Λαμνώνι Σητείας και τα χαράγματα τους

Βγαίνοντας από τη Ζήρο, με κατεύθυνση προς τον οικισμό Λαμνώνι Σητείας, συναντάμε στις άκρες του δρόμου έναν εντυπωσιακό σύμπλεγμα βράχων που θα ακούσετε τους ντόπιους να το αποκαλούν είτε Σουβλωτούς Βολάκους είτε Μπιμπικωτά Χαράκια.


Κοινή συνισταμένη και στις δύο ονομασίες είναι η αιχμηρή όψη τους. Ωστόσο το εντυπωσιακό, τουλάχιστον στον ένα και πιο μεγάλο βράχο, δεν είναι ούτε το μέγεθος ούτε το σχήμα του αλλά τα χαράγματα που φέρει.


Πρόκειται για χαράγματα στην Γερμανική και την Ιταλική γλώσσα απομεινάρια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.


Όπως μάθαμε στην περιοχή αυτή, όπως και γενικότερα στην Ανατολική Κρήτη, στην αρχή του πολέμου, την γενική εποπτεία είχαν οι Ιταλοί. Ωστόσο στην πορεία οι Γερμανοί, που δεν εμπιστεύονταν τους συμμάχους τους ούτε για τις πολεμικές ικανότητες τους ούτε για την φερεγγυότητα τους πάνω στη συμμαχία που είχαν κάνει, φρόντισαν εκείνοι να πάρουν το επάνω χέρι και σε αυτό το τμήμα της Κρήτης.


Στην περιοχή όπου βρίσκονται οι βράχοι υπήρχε φυλάκιο Γερμανο-ιταλικό και μάλιστα, όπως μας είπαν κάτοικοι της περιοχής, ακόμα σώζονται κάποια απομεινάρια του καθώς με τη λήξη του Πολέμου ανατινάχθηκε.


Εκείνα που παρέμειναν ωστόσο άθικτα, και όπως είδαμε ενισχύθηκαν για να φαίνονται καλύτερα με μαύρη μπογιά, είναι τα χαράγματα πάνω στον ένα σουβλωτό βράχο. 


Η επιγραφή αναφέρεται στο Διοικητή Φρουρίου Κρήτης (KOMMANDANT DER FESTUNG KRETA), όπως αποκαλούνταν οι Γερμανοί διοικητές στο νησί μας από τον Αύγουστο του 1941 ενώ οι λέξεις DIV SIENA παραπέμπουν στην ιταλική Διεύθυνση Πεζικού Σιένα, η οποία δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και διαλύθηκε το Σεπτέμβριο του 1943.


Οι αμέσως επόμενες λέξεις ERBAUT και COSTRUITA έχουν την ίδια σημασία, αναφέρονται σε κάποιο κτίσμα, η πρώτη στη γερμανική γλώσσα και η δεύτερη στην ιταλική, με χρονολογία 15 Φεβρουαρίου-30 Απριλίου 1943.


 Ο Γιώργος Αδαμάκης, από τον κοντινό Χανδρά, μας ανέφερε πως στο χωριό του υπήρχε διοικητήριο και στρατώνας της Μεραρχίας Σιένα με 60 στρατιώτες. Οι Βόλακες που βλέπουμε στο δρόμο λειτουργούσαν ως πύλη για την περιοχή Μάρε, όπου είχαν εγκαταστήσει οι κατακτητές παρατηρητήριο και κεραία ραντάρ. 


Την κεραία τη μετέφεραν, το 1943, οι Γερμανοί στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το σύγχρονο ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορείας. Μάλιστα η μεταφορά έγινε με καταναγκαστική εργασία ντόπιων με τη συνδρομή γαιδουριών, από τη βόρεια πλαγιά του λόφου, όπου υπήρχε μονοπάτι. 


Ελένη Βασιλάκη

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα










 

Σελίδες