Κι όμως έπεφτε... παντόφλα και στην αρχαιότητα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Κι όμως έπεφτε... παντόφλα και στην αρχαιότητα

 


Έπεφτε παντόφλα στην αρχαιότητα; Προφανώς και έπεφτε αν κρίνουμε από μια εκ των γνωστότερων απεικονίσεων της θεάς Aφροδίτης την ώρα που πολιορκείται από τον τραγοπόδαρο και ερωτιάρη Πάνα.


Tο γλυπτό σύμπλεγμα σώζεται μαζί με την τετράγωνη βάση του, που φέρει αφιερωματική επιγραφή.H γυμνή θεά προσπαθεί να καλύψει τα απόκρυφα της ενώ με το άλλο χέρι κρατά απειλητικά το σανδάλι της στον αέρα φοβερίζοντας και αποκρούοντας τις ερωτικές διαθέσεις του Πάνα.


O μικρός Έρωτας, που πετάει επάνω από τον ώμο της, έχει αρπάξει με παιχνιδιάρικη διάθεση το κέρατο του ενοχλητικού τραγοπόδαρου θεού και τον απωθεί για να βοηθήσει την μητέρα του.


Tο ανάλαφρο και χαριτωμένο θέμα του συμπλέγματος εντάσσει το έργο στην ροκοκό τάση της ελληνιστικής εποχής.


Oι ανατομικές λεπτομέρειες των μορφών αποδίδονται με απόλυτη ακρίβεια, όπως και η περίπλοκη κόμμωση της θεάς, ενώ η τελική επεξεργασία, που έχει υποστεί το λευκό μάρμαρο, κάνει τις επιφάνειες περισσότερο στιλπνές.


 Είναι πιθανότατα έργο αττικού εργαστηρίου γλυπτικής, αλλά δεν αποκλείεται να κατασκευάσθηκε στη Δήλο, από τοπικό εργαστήριο.


Στην επιγραφή του αναφέρεται : Διονύσιος Ζήνωνος του Θεοδώρου | Βηρύτιος, ευεργέτης, υπέρ εαυτού | και των τέκνων, Θεοίς πατρώοις.


(μετάφραση: Ο Διονύσιος του Ζήνωνος του Θεοδώρου από τη Βηρυτό, ευεργέτης, για χάρη του εαυτού του και των παιδιών του, στους πατρώους θεούς).


Πηγή Υπουργείο Πολιτισμού




Σελίδες