Ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου στην Πατσώ-Το πρώτο τμήμα κτίστηκε πριν την Τουρκοκρατία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου στην Πατσώ-Το πρώτο τμήμα κτίστηκε πριν την Τουρκοκρατία

 



Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Πατσού Αμαρίου Ρεθύμνου φαίνεται εκ πρώτης όψεως ένα σύγχρονο κτίσμα που κατασκευάστηκε για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των κατοίκων από τη στιγμή που ο μεγάλος βυζαντινός ναός της Παναγίας, που βρίσκεται λίγες δεκάδες μέτρα πιο κάτω, είχε καταρρεύσει σε ένα σημαντικό τμήμα του.


Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ένα κομμάτι του Αγίου Γεωργίου είναι πολύ παλιό, ίσως και της ίδιας εποχής με την Παναγία.


Όπως μας περιέγραψε ο δραστήριος εφημέριος της Πατσού π. Ευάγγελος Παντινάκης, γέννημα θρέμμα του χωριού, ο καθεδρικός τους ναός κτίστηκε σε τρείς διαφορετικές χρονικές περιόδους.


Το τμήμα από το Ιερό ως την πρώτη βόρεια πόρτα του ήταν κτισμένο ,ως ένας μονόκλιτος ναός, πριν την Τουρκοκρατία και εκτιμάται πως αποτελούσε εξάρτημα της πλούσιας και μεγαλοπρεπούς μονής της Παναγίας της Πατσού.


Ο μικρός αυτός ναός ήταν λιτός σκεπασμένος με κεραμίδια και με χώμα στο πάτωμα του. Οι Οθωμανοί που ως γνωστόν φοβούνταν και κατά κάποιο τρόπο σέβονταν τον Άγιο Γεώργιο δεν είχαν πειράξει την εκκλησία του στην Πατσώ.


Επειδή το εκκλησάκι ωστόσο ήταν μικρό προστέθηκε σε δεύτερο χρόνο ένα ακόμα κομμάτι, αυτό που φθάνει ως το νάρθηκα ενώ ο νάρθηκας κτίστηκε τελευταίος κι έτσι έχουμε το ναό στη μορφή που βλέπουμε σήμερα. Φυσικά στο πρώτο τμήμα του έγιναν εργασίες αποκατάστασης κι έτσι πλέον δεν είναι ορατά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από το παλιό κτίσμα.


Ο καθεδρικός του Αγίου Γεωργίου είναι κατάγραφος από τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε ο Μανόλης Σηφάκης από τα Αγγελιανά. Ωστόσο αν ψάξει κανείς όσες παραστάσεις  ζωγραφίστηκαν πριν το 2000 θα διαπιστώσει πως κάτω απ αυτές υπάρχει ένα ακόμα στρώμα τοιχογραφιών. Οι πρώτες που έγιναν στο ναό, φαίνεται να ήταν κακής τέχνης και μη συνάδουσες με τις παραστάσεις που είθισται να φιλοξενούνται στους ναούς μας. Έτσι με προτροπή του Μητροπολίτη επιζωγραφίστηκαν ενώ προστέθηκαν και νέες, ως δωρεές πιστών, καλύπτοντας κάθε επιφάνεια του ωραίου ναού της Πατσού.


Στο εσωτερικό του, πέρα από το ξυλόγλυπτο τέμπλο με τις δεσποτικές εικόνες του Σταθάκη, ξεχωρίζει το προσκυνητάρι που φιλοξενεί τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Γεωργίου.


Ο ναός πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου αλλά και στις 3 Νοεμβρίου.                                                                                                  

Ελένη Βασιλάκη


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα




Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του τιμώμενου Αγίου 




Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο νάρθηκα 


Σελίδες