Lantana camara: Είναι πανέμορφος θάμνος που όμως κρύβει παγίδες... - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Lantana camara: Είναι πανέμορφος θάμνος που όμως κρύβει παγίδες...


Η Lantana camara είναι ένας αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος, (ανάλογα το είδος) που αναπτύσσεται γρήγορα και προσφέρει με τα πολύχρωμα άνθη του όμορφες γωνιές σε κήπους και αυλές αλλά και σε πάρκα καθώς η καλλωπιστική χρήση του είναι ευρεία και πολύ διαδεδομένη.


Ένα ακόμα θετικό, που κάνει πολλούς να επιλέγουν αυτό το φυτό για να χρωματίσουν τους χώρους τους, είναι πως τα άνθη του μένουν ζωντανά για μεγάλα χρονικά διαστήματα (ανθίζει την άνοιξη και κρατά ως το χειμώνα) κι έτσι ο θάμνος διατηρεί την ωραία εικόνα του για πολύ.

Η λαντάνα κατάγεται από  τις θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, την Ασία και την Αφρική γι αυτό και προτιμά σημεία με ήλιο.

Ωστόσο κάτι που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι ο πολύ τοξικός χαρακτήρας των φύλλων,των λουλουδιών και των καρπών του φυτού.

Μπορούν να προκαλέσουν εμετό και διάρροια, διαστολή της κόρης του ματιού και αναπνευστική εξάντληση. Κι αυτά τα συμπτώματα δεν απαντώνται μόνο στο άνθρωπο αλλά και σε ζώα, (σκύλους και άλλα κατοικίδια ) που κατά λάθος θα φάνε ή θα έχουν παρατεταμένη έκθεση σε καρπούς ή φύλλα του συγκεκριμένου φυτού.

Συνεπώς χρειάζεται πολύ προσοχή η μεταχείριση της λαντάνα και καλό πλύσιμο χεριών μετά από επαφή μαζί της.







Σελίδες