Η Κάτω Βάθεια γιορτάζει τη βυζαντινή Αγία Παρασκευή της - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η Κάτω Βάθεια γιορτάζει τη βυζαντινή Αγία Παρασκευή της



Την Αγία Παρασκευή τιμά η Ενορία της Κάτω Βάθειας το Σαββατοκύριακο στον πολύ ιδιαίτερο ναό που είναι αφιερωμένος στη χάρη της, λίγο έξω από τον οικισμό.

 Πρόκειται για ερειπωμένο ναό της Αγίας Παρασκευής που όπως διαβάζουμε σε πλάκα, που έχει τοποθετηθεί έξω απ αυτόν, χρονολογείται αμέσως μετά την κατάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά, οπότε τον 10ο ή 11ο αιώνα.

Παρότι σώζεται ένα τμήμα του κτίσματος του ναού, λίγο πιο κάτω από το μέσο των τοίχων του, είναι τόσο περιποιημένος και φροντισμένος που νιώθεις πως δεν λείπει ούτε η στέγη ούτε κάτι που να του στερεί σε ιερότητα.

 Μια πέργκολα καλύπτει όλη την επιφάνεια του, προστατεύοντας ότι έχει απομείνει από το κτίσμα και επιτρέποντας να τοποθετηθούν εικόνες στο ιερό βήμα του αλλά και σε άλλα σημεία του ναού.

Στο πλαίσιο της γιορτής της Αγίας Παρασκευής το  Σάββατο 25 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ την Κυριακή στις 7.30 το πρωί ο Όρθρος κι αμέσως μετά η Θεία Λειτουργία . 

Πλέον με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην περιοχή οι προσκυνητές θα μπορούν να προσέρχονται με ασφάλεια και πολύ ευκολότερα μέσω του νέου δρόμου από το νεκροταφείο της Κάτω Βάθειας ενώ μπορούν να αφήνουν τα οχήματα τους σε χώρο πλησίον του ναού της Αγίας Παρασκευής.




Σελίδες