Ο όμορφος νεοκλασικός ναός των Αγίων Αποστόλων στους Αποστόλους Πεδιάδος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Ο όμορφος νεοκλασικός ναός των Αγίων Αποστόλων στους Αποστόλους Πεδιάδος



Μεγαλοπρεπής δεσπόζει, ψηλά, στον οικισμό των Αποστόλων Πεδιάδος ο ναός των Αγίων Αποστόλων από τον οποίο πήρε το όνομα του το χωριό.

Πρόκειται για ένα νεοκλασικό ναό που κτίστηκε το 1857 πάνω στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας για την οποία δεν διασώζονται πληροφορίες.

Μόνο μια παράδοση έχει φθάσει από στόμα σε στόμα που αναφέρει πως σε αυτό το ναό τη νύχτα του Πάσχα είχαν συλλάβει οι Τούρκοι τον αρχηγό της επανάστασης του 1841 στην Ανατολική Κρήτη Γεώργιο Βασιλάκη, ή Βασιλακογεώργη, από το Λασίθι. Μάλιστα λέγεται πως τον κρέμασαν σε μια συκιά κοντά στο σημερινό νεκροταφείο του χωριού.

Τα θυρώματα των Αγίων Αποστόλων κοσμούν όμορφα λιθανάγλυφα όπως και πίσω το φεγγίτη του ιερού. Εσωτερικά ο ναός είναι ευρύχωρος και εντυπωσιάζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο του, που μοιάζει με κέντημα.

Πολλές οι λεπτομέρειες και τα σχέδια που φέρει στο λεπτοδουλεμένο διάκοσμο του από το φυτικό και ζωικό βασίλειο, στα χρώματα του χρυσού και του ασημένιου.

Οι δεσποτικές εικόνες της Παναγίας, του Παντροκράτορα και των Αγίων Αποστόλων έχουν φιλοτεχνηθεί το 1876 και φέρουν την υπογραφή «χειρ Ιωάννου Προσκυνητού».

Τα σφενδόνια του ναού είναι κι αυτά διακοσμημένα καθώς καταλήγουν σε λιθανάγλυφα φουρούσια.

Ο ναός πανηγυρίζει στις 29 Ιουνίου ημέρα γιορτής των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου αλλά και 30 Ιουνίου στη γιορτή των Αγίων Αποστόλων.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε siteχωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα
















Σελίδες