Στην καταπράσινη Κερά Κισσάμου-Τόπο καταγωγής της μεγάλης επαναστάτριας Αντωνούσας Καστανάκη - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Στην καταπράσινη Κερά Κισσάμου-Τόπο καταγωγής της μεγάλης επαναστάτριας Αντωνούσας Καστανάκη


Η Κερά βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Ρόκκα Κισσάμου, την οποία γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της φημισμένης ποιοτικής γιορτής που οργανώνει προσελκύοντας καλλιτέχνες και κοινό απ’ ολόκληρη την Κρήτη, κι όχι μόνο.

Της Ελένης Βασιλάκη

Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό που επίσης συμμετέχει στις γιορτές Ρόκκας φιλοξενώντας, κατά στη μεγάλη Πανσέληνο του Αυγούστου,κυρίως θεατρικά και εικαστικά δρώμενα.

Από την πρώτη διοργάνωση των Γιορτών Ρόκκας ο πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς «Η Αντωνούσα» στήριξε θερμά την όλη προσπάθεια, μια και από παλιά τα δύο αυτά χωριά ήταν μια κοινότητα και είχαν ιδιαίτερους δεσμούς.

Εκείνο που οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε είναι πως η Κερά είναι ο τόπος καταγωγής της σπουδαίας Κρητικιάς αγωνίστριας Αντωνούσας Καστανάκη, προς τιμήν της οποίας έχει στηθεί μνημείο στο κέντρο του οικισμού, φιλοτεχνημένο από τη διακεκριμένη γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη που έλκει την καταγωγή της από τη Ρόκκα. Μπορείτε εδώ να διαβάσετε για τη σπουδαία αυτή γυναίκα

Το χωριό φέρεται να πήρε το όνομα του από την αρχαία πόλη Κεραία, που αποτελούσε σύμμαχο της Πολυρρήνιας.

Με ξεναγό τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού και συγγενή της Αντωνούσας Καστανάκη, τον Γιώργο Καστανάκη, περπατήσαμε στους δρόμους του οικισμού και γνωρίσαμε τις ομορφιές του.

Εκείνο που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη είναι το πολύ πράσινο που αντικρίζει μόλις βρεθεί στην καρδιά της Κεράς. Ένα πυκνό δάσος, με άφθονη βλάστηση, απλώνεται στα "πόδια" της, αποτέλεσμα του τρεχούμενου νερού που το χειμώνα σχηματίζει ακόμα και καταρράκτη. 

Ένας παλιός νερόμυλος, που χρήζει αναπαλαίωσης, βρίσκεται στην άκρη του δάσους θυμίζοντας εποχές όπου το νερό αποτελούσε κινητήρια δύναμη.

Σε τμήμα αυτού του δασωμένου κομματιού της Κεράς φιλοξενούνται κάποια από τα θεατρικά δρώμενα του καλοκαιριού, οπότε το χωριό γεμίζει από επισκέπτες και φιλοξενούμενους.

Ανηφορίζοντας λίγο πιο πάνω, ακολουθώντας την πινακίδα που γράφει «Πλακούρα», βλέπουμε το παλιό χωριό της Κεράς. Πρόκειται για τον αρχικό οικιστικό ιστό του πριν επεκταθεί προς άλλες κατευθύνσεις και αποκτήσει νέα σπίτια.

Διαβατικά, πετρόκτιστα κτίρια, αλλά και δρομάκια λαξευμένα πάνω σε φυσικό βράχο δίνουν ταυτότητα στο κομμάτι αυτό του χωριού, που δεν φέρει τυχαία το όνομα Πλακούρα.

Σήμερα σε όλη την Κερά ζουν τριάντα ψυχές καθώς οι ανάγκες των παιδιών για σχολείο και άλλες ευκολίες έστρεψαν τους περισσότερους στο να μετακομίσουν και να στήσουν τα σπιτικά τους στο Καστέλι Κισσάμου ή άλλα μεγαλύτερα χωριά και πόλεις.

Παρ'ολαυρά η Κερά δεν αποτελεί ένα τυπικό, χωρίς δραστηριότητα χωριό.  Η οικογένεια του νυν δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη διατηρεί εκεί μια ακμαία βιοτεχνία παρασκευής ξεροτήγανων, που είναι φημισμένα σε όλα τα Χανιά ενώ διακινούνται σε καταστήματα στην υπόλοιπη Κρήτη και το εξωτερικό. Δοκιμάσαμε και επιβεβαιώνουμε τη νοστιμιά τους αλλά και τις άριστες συνθήκες υπό τις οποίες ετοιμάζονται και προσφέρονται στο καταναλωτικό κοινό.

Στην Κερά επίσης λειτουργεί εταιρεία που ασχολείται με το σπάσιμο πέτρας, τυροκομείο ενώ μπορεί να βρει κανείς μέχρι και βίλες προς ενοικίαση για το καλοκαίρι.

Ο ενοριακός ναός της Παναγίας 

Τμήμα του παλιού νερόμυλου


Το πράσινο είναι πυκνό στην Κερά σε βαθμό που το δάσος του μοιάζει να έχει στέγη


Η Πλακούρα





Σελίδες