Η πεντανόστιμη αλμύρα-Το πιο καλοκαιρινό χόρτο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr
 
[style="border: 2px solid; border-color: rgb(55, 62, 89); border-radius: 5px;"] Διαφήμιση Νο 2ος Χωρος Διαφημισης Sat Alarm
ad banner
Διαφήμιση Νο 2ος
 
Διαφήμιση Νο 1ος Χωρος Διαφημισης to pagoto
to pagoto kritis
Διαφήμιση Νο 2ος

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020

Η πεντανόστιμη αλμύρα-Το πιο καλοκαιρινό χόρτο



Η αλμύρα, ή Salsola soda όπως είναι το επιστημονικό όνομα της, είναι ένα αλόφυτο που φύεται σε αλατούχα εδάφη σε όλη τη χώρα.

Στην Κρήτη δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές παρότι πρόκειται για ένα πεντανόστιμο χόρτο που μπορούσε να βρούμε και να καλλιεργήσουμε.

Είναι μονοετής θάμνος, με διακλαδώσεις από τους οποίους κόβουμε και τρώμε τους τρυφερούς βλαστούς που έχουν σχήμα βελόνας.

Την αλμύρα μπορούμε να τη φάμε ωμή σε σαλάτα, ή αφού βράσουμε ελαφρά τα βλαστάρια της, σαν τα υπόλοιπα χόρτα, με λεμόνι ή ξύδι. Επίσης γίνονται τουρσί ή τσιγαριαστά με ντομάτα.

Η γεύση της αλμύρας, όπως μαρτυρά και το όνομα της, είναι ελαφρώς αλμυρή και πολύ ξεχωριστή.

Μπορείτε να τη βρείτε σε λαϊκές ή σε σούπερ μάρκετ τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ακριβή στοιχεία για την  θρεπτική αξία του φυτού δεν έχουμε ωστόσο θεωρείται πως, όπως ισχύει σε όλα τα χόρτα, έτσι και στην αλμύρα έχουμε συγκεντρώσεις βιταμινών C και Ε και επιπλέον επειδή το συγκεκριμένο φυτρώνει κοντά στη θάλασσα είναι πλούσιο σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία.



Σελίδες