Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Γούβες-Ακουμπά σε απομεινάρια παλιότερου κτίσματος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις Γούβες-Ακουμπά σε απομεινάρια παλιότερου κτίσματος



Στη θέση που οι κάτοικοι του οικισμού των Γουβών αποκαλούν Καστελιάνα είναι κτισμένος ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Πρόκειται για ένα μικρό ύψωμα, με πυκνή δόμηση σήμερα, όπου ξεχωρίζει ο ναός πάνω στον οποίο είναι ευδιάκριτες διάφορες κατασκευαστικές φάσεις.

Ακριβή χρονολόγηση του δεν έχουμε ωστόσο θεωρείται πως τμήμα του ανάγεται στην περίοδο της Ενετοκρατίας. Χαρακτηρίζεται πάντως ως ένας από τους παλιότερους ναούς των Γουβών.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος ναός παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα που αξίζει παρατήρησης.

 Στο βόρειο τοίχο του, εξωτερικά, βλέπουμε απομεινάρια άλλης κατασκευής με στοιχεία θόλου που μας βάζουν σε υποψίες για προϋπάρχον κτίσμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός. 

Μάλιστα λέγεται πως ίσως να επρόκειτο για ενετικό πύργο ή άλλο ανάλογο φρουριακού τύπου κτίσμα, γι αυτό και η περιοχή έχει ονομαστεί Καστελιάνα.

Το ξύλινο λιτό τέμπλο του Αγίου Ιωάννου φέρει στο κάτω τμήμα του μορφές χερουβείμ με την υπογραφή του ζωγράφου τους και τη χρονολογία 1882 ενώ στο δωδεκάορτο υπάρχουν εικόνες των 12 Αποστόλων. Οι δεσποτικές εικόνες που βλέπουμε πάνω στο τέμπλο είναι σύγχρονες .








Σελίδες