Σεραπιάς η ανατολική: H σχέση της όμορφης ορχιδέας με τον Αιγύπτιο θεό Σέραπι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Σεραπιάς η ανατολική: H σχέση της όμορφης ορχιδέας με τον Αιγύπτιο θεό Σέραπι


Η Σεραπιάς η ανατολική, ή Serapias orientalis όπως την γνωρίζουν οι ειδικοί, είναι ένα είδος ορχιδέας που φύεται κατά βάσην στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό και στο όνομα της έχει τον προσδιορισμό orientalis (ανατολική).

Το πρώτο συνθετικό του ονόματος της ωστόσο έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έτσι την αποκάλεσε ο Διοσκουρίδης δίνοντας της το όνομα του θεού των Αιγυπτίων Σέραπι ή Σάραπι.

Ο Σέραπις, ήταν έναν χθόνιος θεός που απεικονιζόταν ως ανδρική μορφή, που μοιάζει με τον Πλούτωνα. Μάλιστα οι Έλληνες κατά τους ελληνιστικούς χρόνους τον ταύτιζαν με αυτόν το θεό. Η κλασική εικόνα του είναι να φέρει στην κεφαλή το μόδιο (ένα καλάθι, μέτρο ζύγισης των σιτηρών), στο χέρι σκήπτρο, στα δε πόδια του να έχει τον Κέρβερο και ένα φίδι.

Κατά τη βασιλεία του Πτολεμαίου του Σωτήρα (305-283 π.Χ.) έγινε προσπάθεια να ενοποιηθεί η αιγυπτιακή θρησκεία με τη θρησκεία των Ελλήνων κυβερνητών.Έτσι αναζητήθηκε μια θεότητα που θα ενέπνεε το σεβασμό και στις δύο εθνότητες, κι αυτή ήταν του Σέραπι.

Ως είδος ορχιδέας η Serapias orientalis είναι αρκετά εύρωστη και τη συναντάμε σε ακαλλιέργητους αγρούς και λιβάδια. Ανθίζει από Μάρτιο ως Απρίλιο και Μάιο κι έχει ενδιαφέρον χρωματικό.









Σελίδες