Το ανατρεπτικό Μουσείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020

Το ανατρεπτικό Μουσείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο



Το Μουσείο της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο είναι ίσως το πιο ανατρεπτικό μουσείο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί στον ελλαδικό χώρο.

Κι αν κανείς περιμένει πηγαίνοντας σ’ αυτό πως θα δει απλά παλιά βιβλία και θρανία, έδρες και άλλα σχολικά αντικείμενα περασμένων δεκαετιών, ωραία αραδιασμένα, που απλά θα του θυμίσουν τα δικά του σχολικά χρόνια τότε πέφτει έξω.

Βέβαια ανάμεσα στα πλούσια εκθέματα του υπάρχουν και τέτοια όμως παρουσιαζόμενα με μια άλλη λογική. Και μιλάμε για ιστορικό υλικό και σπάνια τεκμήρια της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου καθώς επίσης και σημαντικά εκθέματα των ελληνικών σχολείων από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι και τα τέλη του 20ου.

Σε αυτό το μουσείο δεν πάει κάποιος απλά για να τον ξεναγήσουν και να του μιλήσουν για το περιεχόμενο του οι ευγενέστατοι και καταρτισμένοι Γιάννης Γερωνυμάκης και Μαρίνα Σούκα, που είναι υπεύθυνοι κοινού, αλλά για να μιλήσει ο επισκέπτης με το μουσείο και τα εκθέματα του.

Ζητούμενο του χώρου, που διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, είναι η κριτική σκέψη αλλά όχι με έτοιμες ερωτήσεις και απαντήσεις. Είναι, κυρίως, ο προβληματισμός, η αναμόχλευση στη σκέψη μας όλων εκείνων των παθογενειών του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που αβίαστα ξεπηδούν μέσα από κάθε έκθεμα: Ποιος είναι ο στόχος του σχολείου και της παρεχόμενης εκπαίδευσης; Τι παίρνει μαζί του ο μαθητής που περνάει αρκετά χρόνια στις αίθουσες των σχολείων; Τι δίνει ο εκπαιδευτικός; Το σύστημα τι ρόλο παίζει σε όλη αυτή τη διαδρομή; 

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, που θα προκύψουν παρατηρώντας τα εκθέματα, ζητούν από τον επισκέπτη  απαντήσεις και πιστέψτε μας είναι ο επισκέπτης ο ίδιος εκείνος που θα τις δώσει.

Με την αξιοποίηση του εκθεσιακού υλικού αλλά και με τη χρήση των εργαλείων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, οι επισκέπτες του Μουσείου Εκπαίδευσης, όπως τονίζεται από το ίδιο το Μουσείο, εμπλέκονται βιωματικά σε ψυχοσωματικές και κιναισθητικές δραστηριότητες, προκειμένου να αναστοχαστούν δημιουργικά το  παρόν τους και να οικοδομήσουν μια πανανθρώπινη πολιτισμική συνείδηση.

 Με αυτό τον τρόπο γίνονται «ενεργοί», ενισχύεται η μουσειακή μάθηση και εμπειρία τους και ωθούνται σε  μια διαφορετική και καινοτόμο «ανάγνωση» και «ερμηνεία» του μουσειακού πολιτισμού μας.

Αξίζει ν αναφέρουμε πως ανάμεσα στα εκθέματα του θα δείτε και αυτό που έλαβε το πρώτο βραβείο σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τόσο για τη σύλληψη όσο και για την απόδοση του.

Οι λίγες φωτογραφίες από τα εκθέματα που σας παρουσιάζουμε δίνουν μια μικρή μόνο γεύση του εντυπωσιακού αυτού Μουσείου, που προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο 28310-77052 για να κλείσετε ραντεβού για την επίσκεψη σας.



Ο κ. Γερωνυμάκης εξηγεί στην ομάδα των Μυθοκρουσμένων του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου το πως λειτουργεί το Μουσείο











Σελίδες